ЄС змінив правила використання українських посвідчень водія для біженців

3000 0
Українці зможуть користуватися посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Особи, які отримали в ЄС статус біженця, офіційно можуть користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну упродовж усього періоду перебування під захистом. Про це йдеться на сайті українського уряду. 

Читайте також: В Україні запровадили нові правила отримання посвідчення водія. Що змінилося

З кінця липня у таких країнах, як: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швеція, Чехія — можна:

  • користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом всього періоду перебування під захистом, а не лише впродовж 6 місяців;
  • користуватися українським посвідченням водія старого зразка, яке оформлене лише кирилицею і не має терміну дії, без необхідності мати додатково завірений переклад або міжнародне посвідчення водія;
  • користуватися українським посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії у 2022 році;
  • отримати тимчасове (на період перебування під захистом) посвідчення водія зразка ЄС у разі втрати чи викрадення українського посвідчення водія без складання іспитів — достатньо проведення країною ЄС перевірки дійсності отриманого в Україні права на керування, а також перевірки відповідності стандартам фізичної та психічної придатності до керування.
     

Читайте також: Українці можуть обміняти посвідчення водія на документ європейського зразка

Наприклад, якщо людина виїхала під час війни до Польщі та отримала тимчасовий захист, і в неї закінчився термін дії посвідчення водія, яке було видано вперше, то таке посвідчення є дійсним протягом 2 років. Однак, якщо термін дії посвідчення водія виданого в Україні закінчився до початку 2022 року, то його все ж треба обміняти.

Нагадаємо, що у застосунку «Дія» знову активні посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Від початку повномасштабного вторгнення росії документи приховали у цілях безпеки.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!