Європарламент cхвалив резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

1110 0
Також Європарламент рекомендував без зволікань надати зброю у відповідності до потреб, висловлених українською владою.
Фото: Кабмін

Фото: Кабмін

Європарламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС та якнайшвидше надавати Україні необхідну зброю. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Резолюцію схвалили на пленарному засіданні сьогодні, 8 червня. «За» проголосували 438 депутатів, 65 висловились проти і 94 – утрималися.

Читайте також: Дуда почав тур країнами ЄС, аби переконати їх надати Україні кандидатський статус

Європарламент рекомендував Раді ЄС надати Україні статус кандидата до ЄС «як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України». Крім того, Європарламент рекомендував «без зволікань надати зброю у відповідності до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною». За цим інструментом Євросоюз вже виділив на зброю для України 2 млрд євро.

У резолюції наголошують на суверенному праві України самій обирати свої альянси без зовнішнього втручання, закликають розслідувати воєнні злочини, скоєні російською армією в Україні, а також закликають ЄС запровадити вторинні санкції щодо організацій і третіх країн, які допомагають Росії обходити санкції.

«Стратегічною ціллю вільного світу є допомогти Україні у підсумку завдати поразки російському агресору та відновити контроль над її міжнародно визнаною територією», – йдеться у резолюції.

Читайте також: Євросоюз на рік скасував мита на весь експорт із України

Соціал-демократи намагалися внести поправку до цього пункту і змінити його на «підірвати здатність РФ загрожувати цілісності сусідніх країн та підривати міжнародну безпеку у майбутньому», але це не підтримали.

Нагадаємо, Євросоюз послабив шостий пакет санкцій проти росії, з якого викреслили заборону доступу до хмарних сервісів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!