Тепла і похмура зима і довге літо. Якою буде погода упродовж року

4447 0
За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік буде аномально теплий.
Фото: sites.google.com

Фото: sites.google.com

Українцям, схоже, доведеться відвикати від наших сніжних і морозних зим і звикати до європейських – похмурих, дощових і сльотавих. А також до того, що літо у нас стане довше, але і воно буде не таке, як завжди. Численні прогнози кліматологів про те, що клімат у нашій країні помітно змінюється, стають реальністю. Не буде винятком і 2021 рік, пише сайт «Сьогодні».

Читайте також: Синоптики прогнозують суттєве потепління уже від сьогодні

За словами завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віри Балабух, клімат в Україні поступово, але неухильно стає теплішим. Причина – продовження глобального потепління на планеті.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), навіть пандемія Covid-19, що викликала зниження економічної діяльності в світі, майже не зменшила обсяги викидів парникових газів.

За словами метеорологині, коли температура перевищує середньорічну більш ніж на 2 градуси, відбуваються суттєві кліматичні зміни в природі, передовсім в екосистемах.

«2020 рік був в Україні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 градуса, у деяких регіонах – майже на 3 градуси. Майже у всіх місяцях, крім квітня і травня, температура повітря була вища за норму», – каже Віра Балабух.

При цьому, 6 місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 градусів і більше, а середньої за добу – на 10-15 градусів і більше. Це призвело до того, що в минулому році вперше на всій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0 градусів триває понад 5 днів. Не було також снігового покриву.

Осінь виявилася найтеплішою з кінця XIX ст. Літо хоча і прийшло в цьому році за календарем, але затрималося до середини жовтня. Характерною особливістю 2020 р. була не тільки аномально висока температура повітря, а й дефіцит опадів, що призвело до тривалої посухи, проблем з водними ресурсами і лісових пожеж. За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік також буде аномально теплий.

Читайте також: Правила поведінки у морозну погоду: як уникнути переохолодження та обмороження

За словами Віри Балабух, зима буде тепла, але більш похмура і з великою кількістю опадів, ніж попередня. Переважно це дощі та мокрий сніг. Причиною буде більш активне формування циклонів в Атлантиці, які здебільшого впливають на погоду в Україні. Але це не означає повну відсутність морозів.

Відомий народний синоптик України Леонід Горбань, який вже понад 30 років складає прогнози погоди за старовинною методикою – використовуючи так званий Брюсів календар, що враховує вплив на погоду розміщення планет Сонячної системи каже, що зараз настав рік Сатурна. А він, за словами синоптика, любить все перевертати.

«У весну вносить зиму, літо від нього буває холодне, сире і бурхливе, його осінь непривітна, і зима починається рано. Весна холодна, дерева розпускаються пізно, трава повільно росте. Літо спекотне, з вітрами й дощами, але червень теплий, осінь холодна і з дощами. Зима тривала, з суворими морозами», – так у цілому охарактеризував Леонід Горбань 2021 рік.

Зима. Морози і снігопади будуть у лютому. У другій декаді очікується часта зміна відлиги і холодів, але без опадів. Третя декада тепла, зі снігом та дощами.

Читайте також: Скільки триватиме сильний мороз на Львівщині і коли прогнозують потепління

Весна. Березень розпочнеться снігом, дощами і морозами, у другій декаді буде по-весняному, але потім знову похолодає, підуть дощі з мокрим снігом. Справжнє тепло прийде лише в 20-х числах квітня, але, як і в кінці березня, воно буде недовге. Знову зарядять дощі й похолодає. Перша половина травня тепла і з дощами, у другій половині два тижні спеки і сухо, до кінця місяця стане прохолодніше, йтимуть дощі.

Літо. Червень теплий, у першій декаді часті дощі, спека. Середина місяця – тепла, комфортна, без опадів, закінчення місяця тепле і «мокре». Липень, який у народі називають «маківка літа», очікується спекотний, але із частими дощами, грозами, які дещо пом'якшать сильну спеку. Пік спеки припаде на середину місяця. Перша половина серпня – спекотна, посушлива, у другій половині послаблення жари, невеликі дощі, до кінця місяця похолодання.

Осінь. У вересні побачимо ще 10 днів літа, з другої декади почнуться дощі, похолодає. На початку третьої декади може бути 2-3 дні бабиного літа. Холодний, але сухий жовтень порадує тривалим бабиним літом у середині місяця і засмутить під кінець сильними дощами і нічними приморозками. Холоди триватимуть і в листопаді, очікуються дощі та ранній сніг.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!