Євросоюз вводить ембарго на 2/3 російської нафти

926 0
Чиновники та дипломати ще повинні домовитися про технічні деталі, і санкції мають бути офіційно прийняті всіма 27 країнами.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Лідери країн Євросоюзу домовилися про часткову заборону на імпорт російської нафти та деякі інші обмеження в межах шостого пакету санкцій проти рф. Йдеться про охоплення понад 2/3 імпорту нафти з Росії, скорочуючи у такий спосіб джерело фінансування для її військової машини. Про це повідомив Глава Європейської ради Шарль Мішель у Twitter.

«Я вітаю сьогоднішню угоду щодо нафтових санкцій проти Росії. Це дозволить фактично скоротити близько 90% імпорту нафти з росії до ЄС до кінця року», – додала Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. 

Читайте також: Угорщина знову блокує нові санкції проти росії

Як уточнює видання Bloomberg, чиновники та дипломати ще повинні домовитися про технічні деталі, і санкції мають бути офіційно прийняті всіма 27 країнами. Мішель сказав, що посли зустрінуться в середу.

Угорщина, яка й надалі отримуватиме російську нафту по нафтопроводу, блокувала ембарго протягом останнього місяця, домагаючись гарантій, що її поставки енергії не будуть перервані. Європейська комісія запропонувала заборонити використання російської сирої нафти через 6 місяців пімля прийняття, а продукти нафтоперероблення – за 8 місяців, повідомляють люди, ознайомлені з останньою версією пропозиції. Постачання нафти трубопроводом «Дружба» до Центральної Європи відбуватиметься, доки не знайдуть технічного рішення, яке б задовольнило енергетичні потреби Угорщини й інших країн, що не мають виходу до моря.

Інші заходи в запропонованому пакеті санкцій ЄС включають:

  • виключення ще трьох російських банків з міжнародної платіжної системи SWIFT, включаючи найбільшого російського кредитора Сбербанк.
  • заборону надання консультаційних послуг російським компаніям і торгівлі рядом хімічних речовин.
  • санкції проти Аліни Кабаєвої, колишню олімпійську гімнастку, яка «тісно пов’язана» з путіним, згідно з документом ЄС; Патріарха Кирила, який очолює російську православну церкву і був відвертим прихильником президента росії та війни в Україні. 
  • запровадження санкцій проти десятків військовослужбовців, у тому числі тих, кого вважають відповідальними за повідомлення про військові злочини в Бучі, а також компаній, що надають обладнання, постачання та послуги російським збройним силам.
 
Нагадаємо, 29 травня стало відомо про те, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу, проте погодити такий варіант санкційного пакету тоді не вдалося.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!