Їжа для мозку. Які продукти покращать його роботу

6436 0
Для доброї роботи мозку важливо споживати достатню кількість білків.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Для ефективної роботи наш мозок потребує відпочинку і повноцінного харчування. Центр громадського здоров’я України підготував список життєво необхідних для роботи мозку продуктів, серед них какао, чорниця, горіхи, риба.

Жирна морська риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.

Волоські горіхи це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу. 3–5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку.

Читайте також: Не піцою єдиною: яку їжу у Львові можна замовити додому

Чорниця джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.

Какао  джерело антиоксиданту флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові –  гормону, що відповідає за наше гарний настрій.

Женьшень. Для активізації мозкової діяльності досить буде всього пари крапель настоянки женьшеню на склянку води.

Яйця – джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин.

Броколі – це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, у броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Крім броколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.

Яблука – містять майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх уживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів.

Сочевиця джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення.

Хліб з борошна грубого помелу – це «повільні» вуглеводи. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!