Через паніку Україна може втратити економіку, – президент Зеленський

1308 0
Найбільший ризик – не втримати державу, це дестабілізація всередині нашої держави.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський закликав обережно висловлюватися про можливі перспективи нового нападу Росії, заявивши, що ймовірність такого нападу є високою, але через паніку Україна може «втратити економіку». Про це під час сьогоднішнього брифінгу із представниками іноземних ЗМІ повідомив Зеленський, повідомляє РадіоСвобода.

Читайте також: У ЗМІ повідомили, що Росія завершила останні приготування до вторгнення в Україну

«Ми можемо «втратити» економіку нашої держави, але перш за все – люди. Ймовірність атаки є, вона нікуди не поділася. Вона була у 2021 році така сама. У 2020 році вона була меншою. У 2019 році, після «нормандського формату», вона була ще меншою. Позавчора була зустріч радників «нормандського формату». Я вважаю, що ймовірність (вторгнення – ред.) висока ... але якщо все це не політичний театр, це кроки до діалогу щодо мирного врегулювання. Потрібно дуже обережно висловлюватися щодня, щохвилини, щомиті про те, що завтра буде війна», – каже Володимир Зеленський.

За його словами, має бути «тиха військова підготовка» і «тиха дипломатія».

«Ми готуємося до високих імовірних загроз, але розуміємо реальність, в якій перебуваємо. Ми всі бачимо цю сотню тисяч військових... Ми можемо втратити велику кількість людей», – додав він.

Найбільшою небезпекою президент назвав внутрішню дестабілізацію ситуації в країні, яка може спровокувати Росію до ескалації.

«Найбільший ризик для України та найбільший ризик для суверенітету нашої держави – й тут ми єдині з усіма партнерами... Найбільший ризик – не втримати державу, це дестабілізація всередині нашої держави», – каже Володимир Зеленський.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Президент зазначив, що паніка, яку спричинили повідомлення про можливий наступ Росії на Україну, коштувала українській економіці 12,5 млрд грн. Отож, найголовніше завдання, за його словами, зараз – це «стабілізувати економіку».

«Через всі ці сигнали, що «завтра війна», які пішли навіть від поважних лідерів держав, паніка на ринках, у фінансовому секторі... У нас було рекордне ВВП минулого року, воно зросло, 6,5 млрд нових інвестицій у 2021 році. Але після початку такої інформаційної кампанії, з України вивели 12,5 млрд коштів. Ми стабілізуємо нашу валюту з держрезервів. Це дуже дорого коштує нашій країні», – заявив Володимир Зеленський і додав, що причина цього є «невиважена інформаційна політика», яка сіє паніку серед українців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!