Юрій Андрухович став лауреатом міжнародної літературної премії

2366 0
Юрій Андрухович став лауреатом престижної міжнародної премії Вілениці, яку вручають у Словенії.
Фото: delo.si

Фото: delo.si

Нагородження відбудеться у вересні під час літературного фестивалю в карстовій печері Вілениця на заході Словенії. Лауреат отримає 10 тис. євро премії. Про це повідомляють організатори на своїй сторінці у Facebook.

Премія Вілениці (Nagrada Vilenica) — літературна премія, яку щороку вручають письменникам Східної і Центральної Європи на міжнародному літературному фестивалі. Нагороду заснувала Спілка словенських письменників у 1986 році.

Читайте також: Дзюдоїстка зі Львова здобула «срібло» Кубка Європи

Організаторами фестивалю: Асоціація словенських письменників та Культурний центр Віленіца. 

Довідка. Народився 13-го березня 1960-го року у Івано-Франківську. У 1982-му році закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного Інституту у Львові, а 1991-го року – Вищі літературні курси при Літінституті ім. Горького.

У 1994-му році захистив кандидатську дисертацію по творчості забороненого в радянські роки класика української поезії першої половини ХХ століття Богдана-Ігоря Антонича. Докторську пише по творчості американських поетів-бітників.

1987-го року разом з Віктором Небораком та Олександром Ірванцем заснував поетичну групу «Бу-Ба-Бу».

З 1991-го року Андрухович – співредактор літературно-мистецького журналу «Четвер», співпрацював також із журналом «Перевал», виступивши упорядником двох його чисел.

У часопису «Сучасність» вперше побачили світ прозові твори письменника: «Рекреації» (1992), «Московіада» (1993), «Перверзія» (1996), видані 1997-го року окремими книгами, есе «Центрально-східна ревізія» («Сучасність», 3-2000).

Присутність Андруховича в Івано-Франківську стала вагомим чинником ферментації так званого «станіславського феномену» та формування місцевої мистецької еліти.

Читайте також: Журналістську премію Кривенка здобув автор образу Майкла Щура 

Твори Андруховича перекладені польською, англійською, німецькою, російською, угорською, фінською, швецькою, чеською мовами й есперанто.

Автор поетичних збірок: «Небо і площі» (1985), «Середмістя» (1989), «Екзотичні птахи і рослини» (1991), «Екзотичні птахи і рослини з додатком «Індія»: Колекція віршів» (1997), «Пісні для мертвого півня» (2004).

Автор циклу оповідань «Зліва, де серце» (1989), романів «Дванадцять обручів» (2003), «Таємниця. Замість роману» (2007), збірок есеїв – «Дезорієнтація на місцевості» (1999, 2006), «Моя Європа» (спільно із Анджеєм Стасюком) (2000, 2005, 2007), «Диявол ховається в сирі» (2006).

Вірші Юрія Андруховича були покладені на музику такими гуртами як «Мертвий півень», «Плач Єремії», Sіґал Sпожив Sпілка, Знову за старе, тощо.

У 1992-му році режисер Андрій Дончик зняв за мотивами оповідань Юрія Андруховича кінофільм «Кисневий голод».

11-го березня 2007-го року у Молодому театрі у Києві відбулася прем’єра вистави «Нелегал Орфейський» за мотивами роману Юрія Андруховича «Перверзія». 

Лауреат премій ім. Гердера (Фонд Альфреда Тьопфера, Гамбурґ, Німеччина, 2001), миру імені Еріха Марії Ремарка, Оснабрюк, Німеччина, 2005), книжкового ярмарку у Лепцігу за європейське взаєморозуміння (2006), Центральної Європи ANGELUS, за роман «Дванадцять обручів» (2006).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!