З 1 березня в Україні підвищать пенсії та соціальні виплати

2557 0
Підвищення отримають понад 10 мільйонів українців.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

З 1 березня понад 10 мільйонів українців отримуватимуть підвищені пенсії. Середній розмір підвищення 260 грн, найменший – 100 грн, повідомляє Економічна правда.

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Відповідно до проєкту постанови Кабміну «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році», мінімальна пенсія для осіб зі стажем 30-35 років та для осіб з інвалідністю І групи зросте до  2300 грн, а для непрацюючих осіб із меншим страховим стажем – до 2100 грн.

Із 1 березня індексацію у 14% здійснять для виплат військовослужбовцям, яким в середньому додадуть 705 грн, пенсій з інвалідності для постраждалих у Чорнобильській катастрофі (в середньому на 1100 грн) та доплат українцям віком від 75 років (від 456 до 570 грн).

Для тих, чиї пенсії не підпадають під індексацію, адже були призначені протягом останніх трьох років, з 1 березня буде здійснена щомісячна доплата у 135 грн.

Також будуть проіндексовані так звані соціальні пенсії, які мали зрости в грудні цього року у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

Читайте також: Із 1 січня у Львові зростуть тарифи на воду

Мінімальна пенсійна виплата для осіб, які мають страховий стаж 30/35 років та для осіб з інвалідністю І групи, зросте до  2 300 грн, а для непрацюючих осіб із меншим страховим стажем – до  2 100 гривень.

Соцдопомога для осіб з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю; особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які одержують державну соцдопомогу, встановлюється на рівні 2 100 гривень.

Крім того, збільшується допомога на  кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї, до 2100 гривень.

Нагадаємо, що про те, за яких умов українці зможуть отримувати гідну пенсію, коли нам варто чекати покращення в соціальній сфері, а також що відбувається із пакунками малюка та субсидіями в країні, читайте в інтерв'ю з міністеркою соціальної політики України Мариною Лазебною.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!