На правах реклами

Від ламп з конопляною олією до сучасного газового обладнання. З чого почалась історія газу у Львові

3559 0
У 1856 році Львів та німецьке континентальне товариство міста Дессау уклали контракт на будівництво газового підприємства (газовні) для освітлення міста світильним газом. Її було введено в експлуатацію 1 вересня 1858 року.

Історія газового господарства Львівщини розпочалася понад 150 років тому з першого газового заводу України.

У 19 столітті у Львові виникла проблема з освітленням міста. У 1856 році Львів та німецьке континентальне товариство міста Дессау уклали контракт на будівництво газового підприємства (газовні) для освітлення міста світильним газом. Її було введено в експлуатацію 1 вересня 1858 року, а вулиця, де її розмістили, відтоді має назву Газова.

Комплекс газового господарства у Львові, 20-ті роки XX століття

У Львові до 1858 року вулиці освітлювали ліхтарями з лоєвими свічами або лампами з ріпаковою, конопляною або буковою олією.

Газовня виробляла світильний газ із кам’яного вугілля.

[ЦІКАВИЙ ФАКТ] У Львові перша нафтова (газова) лампа для освітлення з’явилась в 1853 році в аптеці «Під Звіздою». Винайшов її львівський хімік Ігнатій Лукашевич.

З моменту запуску газовні за сорок років було прокладено 40 км підземних чавунних газопроводів, через які газ надходив до 815 вуличних ліхтарів. Газом освітлювали ратушу, прокуратуру, театри, музеї, школи, готелі, банки, політехніку, залізницю, а також деякі фірми та приватні помешкання.

Газовий ліхтар на площі Ринок з драбиною ліхтарника. 1900 рік

Львівська газовня мала свою лабораторію, де за допомогою спеціального обладнання перевіряли якість газу.

З переходом газовні у 1898 році у власність міста почалась її реконструкція, а будівництво нових ретортових печей і газозбірників дало можливість розширити газову мережу та чисельність газових ліхтарів.

Як виглядав колишній газовий завод

На початок ХХ ст. на території розміщувалося понад двадцять будівель: адмінкорпус, резервуари для коксу, газгольдери, будинки для персоналу, конюшні, хімічна лабораторія, магазини та котельні.

З усіх будівель газовні до наших днів, хоч і з чисельними пізнішими прибудовами радянського часу, зберігся лише корпус котельні заводу, споруджений в 1890-х роках.

Комплекс газового заводу у Львові, фото – початок XX століття

Сьогодні занедбаний корпус котельні не використовується. Будівлі газовні зайняті торгівельними установами, банками, ресторанами.

Після Першої світової війни на підприємстві побудовали фабрику з випуску згущеної аміачної води, аміаку, нашатирного спирту і фабрику з переробки післягазової мазі.

У роки Другої світової війни газова промисловість Львівщини працювала в основному на військові потреби.

[ЦІКАВИЙ ФАКТ] Після завершення війни розпочався новий етап газифікації області. Протягом 1946-50 років було прокладено 60 км газопроводів, збудовано 6 газорозподільних станцій, газифіковано 11сіл.

У1947 році постановою міськвиконкому газовий завод було реорганізовано в трест «Львівгаз», до якого входили: Львівський газовий завод, завод по ремонту і виготовленню газової апаратури «Львівгаз-апарат», управління місцевої газової мережі, міська контора з експлуатації й газзбуту, міська будівельна контора «Львігаззбут», відділ робітничого постачання.

А з 1956 року почалася газифікація області зрідженим газом.

У травні 1961р. трест «Львівгаз» переїхав на нову базу по вул. Золотій, 42, де, після реконструкції, функціонує до сьогодні.

«Львівгаз» сьогодні

У 2020 році АТ «Львівгаз» – це підприємство, яке займається постачанням і транспортуванням природного та зрідженого газу у Львівській області.

Львівщина – одна з найбільш газифікованих областей України. 72% житлового фонду області газифіковано

Обсяги споживання природного газу в середньому за рік становлять понад 1,3 млрд кубометрів.

Понад 3 100 фахівців щодня працюють над цілодобовим безпечним та безперебійним газопостачанням.

Львівгаз постійно вдосконалює клієнтський сервіс та впроваджує європейські практики. В області працює 5 центрів обслуговування споживачів.

А передати показники, оплатити послуги та дізнатися останні новини можна через особистий онлайн-кабінет 104.ua, Viber і Telegram-боти.

З травня 2019 року на території Львівгазу розпочав роботу унікальний завод із проєктування та виробництва обладнання для газорозподільних і газотранспортних систем RGC Production. Регулюючі пункти, що виготовлені тут, забезпечують стабільний тиск для десятків тисяч домогосподарств по всій Україні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!