З командира 24-ї бригади хочуть стягнути 4,8 млн грн. за триразове харчування солдатів

25626 0
Представники департаменту внутрішнього аудиту Міноборони вважають, що командир бригади порушив постанову Кабміну, яка регулює порядок харчування контрактників у мирний, а не військовий час. Відтак зараз три тисячі вояків у Яворові кодують коштом держави лише один раз в день.
фото: obozrevatel.com

фото: obozrevatel.com

Унаслідок перевірки 24-ї ОМБР виявили, що командування наказало годувати солдатів тричі на день казенним коштом і це є порушенням постанови уряду, згідно з якою контрактників слід харчувати коштом держави тільки раз на день, пише у своєму блозі на сайті Gazeta.ua  народний депутат України Ігор Васюник.

«Командир 24-ої бригади, полковник Анатолій Шевченко через суд змушений доводити, що його солдати та підлеглі мають право їсти три рази на день. Доводити, що військові, які захищають Україну від військової агресії Росії, мають право на безкоштовне триразове харчування за рахунок держави», – пише народний депутат.

Із його допису випливає, що такі норми встановлені для мирного часу, а військові частини ще з 2014 року приведені в повну бойову готовність. Однак для аудиторів Міноборони це не стало аргументом. Вони, як твердить Ігор Васюник, нарахували командування частини 4,8 млн  збитків, завданих державі.

«Відтак, на думку аудиторів: "у період з 01.01.2016 року по 31.10.2016 року на продовольче забезпечення безпідставно зараховано особовий склад частини, який не мав права на харчування за рахунок держави…". Командира 24-ї бригади зобов'язали "відшкодувати завдані збитки державі" в розмірі 4,8 млн грн.» – пише Ігор Васюник.

Читайте також: Три дні волонтери збиратимуть допомогу військовим з Львівщини

Він підкреслює, що абсурдність ситуації полягає втому, що «командування «Залізної бригади» не може оскаржити висновки аудиторів в суді, бо це лише суб'єктивна оцінка перевіряючих і їхні висновки носять рекомендаційний характер». Водночас, наголошує народний депутат, рекомендації з аудиторського звіту для військових є обов'язковими до виконання.

Зараз ситуація зводиться до того, що три тисячі вояків 24-ї бригади, які прибули на місце постійної дислокації до Яворова, харчу.ються казенним коштом лише раз в день, а далі змушені купувати їжу за власний кошт.

«І зараз їх годують ОДИН раз на день! Бійці, які прибули для відновлення сил, щоб потім знову повернутись в АТО, - харчуються за власний кошт по міських кафе. Те що їм держава виплатила за захист України і вони ті кошти могли передати хоча б рідним додому – вони змушені витрачати на своє харчування» – наголошує народний депутат.

Ігор Васюник пише, що звертатиметься до міністра оборони України, щоби врегулювати цю проблему, бо насправді йдеться не тільки про 24-у бригаду, а й інші бойові частини. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!