Рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом уже з квітня. Як їх отримати та скільки будуть дійсні

9538 0
Електронний рецепт можна отримати дистанційно, якщо пацієнт має хронічне захворювання.
Фото умовне

Фото умовне

З 1 квітня 2023 року усі рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом, проте під час воєнного стану триватиме перехідний період, коли можна отримати як електронний рецепт, так і паперовий. Про це повідомили у вівторок, 28 березня, під час брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації.

Як зазначила експертка департаменту охорони здоров’я ОВА з організації та управління фармацією Неля Бик, електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають продажу за рецептом лікаря та які пацієнт купує власним коштом.

До цього переліку належать: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (зокрема й протизаплідні),  препарати для нормалізації артеріального тиску, проти серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі вітаміни,  кроворозріджувальні препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі звичні для людей ліки проти болю, кашлю, антигістамінні та заспокійливі препарати.

Дізнатися те, чи є потрібна діюча речовина рецептурною можна:

  • в інструкції до лікарського засобу;
  • у сімейного лікаря;
  • у фармацевта в аптеці.

 

Читайте також: Е-рецепти на ліки – уже з квітня. Яких змін чекати

Якщо пацієнт не має з собою телефона або ж у лікарні є проблеми зі світлом чи інтернетом, то лікар може виписати рецепт на бланку або сформувати його і роздрукувати інформаційну довідку, зазначила Неля Бик.

Зі слів експертки департаменту охорони здоров’я ОВА з загальної практики – сімейної медицини Ірини Цегелик, електронний рецепт можна отримати дистанційно, якщо пацієнт має хронічне захворювання і його сімейний лікар знає про це.

Електронні рецепти дійсні 1 місяць, крім рецептів на наркотичні та психотропні речовини, які дійсні 10 днів з моменту отримання. Придбати ліки за е-рецептом можна буде будь-де, адже до 1 квітня усі аптеки зобов’язані зареєструватися в електронній системі.

Як це працює:

  • Виписати електронний рецепт може будь-який лікуючий лікар;
  • уся інформація про пацієнта є в Електронній системі охорони здоров’я, до якої мають доступ лікарі і фармацевти;
  • при отриманні е-рецепту пацієнту надходить смс-повідомлення і код погашення на номер телефону;
  • в аптеці необхідно показати номер рецепту і код погашення;
  • в рецепті лікар зазначає міжнародну назву препарату та кількість, а фармацевт консультує по цінах та варіантах лікарського засобу.

 

Нагадаємо, що з листопада 2022 року за електронним рецептом купували лише антибіотики та наркотичні засоби. Для прикладу, на Львівщині за цей час на антибіотики виписали майже 58 тисяч електронних рецептів, а на наркотичні (психотропні) ліки – 1100. Про те, що зміниться з квітня, чи можна буде придбати медичні препарати без рецепта, Тvoemisto.tv розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

ТЕГИ: е-рецепт

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!