Політична реклама

З осені в Україні подорожчало пальне, проте подешевшали товари для дому

1485 0
Невелику інфляцію вересня забезпечило подорожчання пального та освітніх послуг, в той час як продовольчий ринок все ще не подає інфляційних сигналів.

Всупереч очікуванням експертів, різкого цінового стрибка не відбулося, оскільки вартість продуктів харчування, згідно з урядовими підрахунками, продовжує знижуватися - у вересні ще на 0,1%, пише Економічна Правда посилаючись на "Комерсант-Україна".

Значне зростання цін було зафіксоване лише на яйця (+15,9%), тоді як інші продукти або подорожчали несуттєво (молоко - на 0,2%, олію та хлібопродукти - на 0,1%), або дешевшали.

У вересні впали ціни на овочі (-5%), фрукти (-2,3%), рибу (-0,2%), вершкове масло (-0,2%) і цукор (-0,1%).

Імпортні товари показали протилежну динаміку.

Подешевшали товари для дому (-0,1%), на стільки ж подорожчало одяг та взуття.

Житлово-комунальні тарифи (+0,1%) майже не переглядалися.

Загальне зростання цін було викликане подорожчанням паливно-мастильних матеріалів на 1,5%, що є самим сильним підвищенням з квітня (+5,1%).

Відбулося у вересні і традиційне для початку навчального року підвищення вартості освітніх послуг - на 2,7%.

"Традиційно наприкінці року зростання цін прискорюється. Однак за умови утримання нинішнього курсу гривні зростання цін буде помірним. Швидше за все за підсумками року інфляція буде нижче 3%", - прогнозує начальник відділу економічних досліджень Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький.

І лише ослаблення курсу нацвалюти може спричинити підвищення цін на імпортні товари.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!