Із початком війни вартість бронежилетів зросла на 30-50%, – Львівський оборонний кластер

1997 0
До війни стандартний «броник» в Україні коштував 6-7 тисяч гривень.
Фото: УП

Фото: УП

Зі слів голови правління «Львівського оборонного кластера» Максима Плєхова, щодо вартості бронежилетів треба проводити аналогію з ціною, яка була до лютого 2022 року. Раніше стандартний бронежилет типу plate carrier без будь-яких додаткових балістичних елементів коштував 6-7 тисяч гривень.

Щодо «броників» з-за кордону, той же plate carrier із керамічними плитами обходився у приблизно 400 доларів. Ціна загального військового бронежилета, в якому вже є балістична броня та жорсткі бронеплити, стартувала від 500 доларів.

«Сьогодні вартість зросла не менш ніж на 30-40%, а іноді й на 50%. Якщо мовиться про plate carrier, то він складається з двох основних елементів – плити з броньованої сталі та самого чохла з матеріалів. Щодо бронеплит, то до війни кілограм металу коштував 4-5 євро, а тепер може сягати 12. На виробництво одного жилета з урахуванням залишків потрібно майже 8 кілограмів металу, тому ціна може суттєво збільшитися, як правило, через балістичні матеріали. Вартість тканин теж спершу суттєво зросла, та  згодом трохи зменшилася, бо постачають їх з-за кордону. Наразі збільшилася на 10-15%, тоді як в окремих випадках сталь подорожчала на 300%», – каже Максим Плєхов.

Читайте також:  «Психопати сотнями не ходять. Йдеться про страшну ненависть». Дослідниця терору про злочини росіян

Зауважує, що на початку повномасштабної війни в Україні в державних запасах майже не було бронежилетів для військових. Міністерство оборони як найбільший замовник фактично припинило закупівлю цього виду спорядження ще у 2019 році. Ймовірно, після того, як через придбання великої партії неякісних бронежилетів відкрили кримінальне провадження. Голова правління «Львівського оборонного кластера» (далі ЛОК – Ред.) Максим Плєхов каже, що термін придатності бронежилетів становить близько п’яти років, отже, держава мала хіба що їх залишки, які вже були непридатні до використання.  

Раніше масовим виробництвом засобів захисту для війська в Україні займалися переважно ТОВ «Темп 3000» (його називали монополістом), ТОВ «НВП «Матеріалознавство» та Харківський завод засобів індивідуального захисту. Після 24 лютого останній частково релокувався до Львова, де разом із майже 10 підприємствами створив організацію «Львівський оборонний кластер» і став одним із основних виробників бронежилетів для Міністерства оборони. Тут щодня виготовляють понад півтори тисячі бронежилетів для українських захисників – це близько 10% від загального об'єму, який забезпечує держава. 

Читайте також: «У Бога закінчилося терпіння». Психолог про «затяжну» війну і як вона змінить українців

«Коли ми починали діяльність ЛОКу, думали, які бронежилети виготовляти. Доступу до балістичних матеріалів фактично не було, адже в світі небагато компаній їх виготовляють, і замовляти потрібно завчасно. Щоби було швидко та у великій кількості, ми могли запустити виробництво стандартного бронежилета 4-го класу захисту, враховуючи те, що деяких звичних для роботи матеріалів уже не мали. За основу взяли модель, яку розробляли для Сил спеціальних операцій Болгарії, дещо її спростивши. Наші «броники» називаємо поміж себе «бронежилети перемоги», – розповідає Максим Плєхов.

Більше про те, які є типи бронежилетів, хто їх робить та де купують, а також про те, як правильно прострілювати «броники» на міцність і захист, читайте у матеріалі.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!