З поезією ноти обнялись: три музичні новинки, створені на слова віршів. Відео, аудіо

5018 0
Все частіше вірші українських поетів стають основою для музичних композицій. Пропонуємо три поетично-музичні новинки, які цього літа та осені представили гурти «Фіолет», «Brutto» і «Kozak System»
фото: umad.com

фото: umad.com

Середні віки

«Brutto» на слова Сергія Жадана

1 листопада лідер білоруського гурту «Brutto» Сергій Міхалок представив кліп на пісню «Середні віки». У її основу лягли слова однойменного вірша Сергія Жадана, що увійшов до збірки «Тамплієри».

«Я завжди говорив, що середньовічні бестіарії та полювання на відьом найкраще знімати на спальниках - по-перше, завжди є масовка, по-друге, не потрібно будувати декорації, по-третє, режисер нікому не має пояснювати, що робити на знімальному майданчику.

Мені здається, кліп вийшов достатньо страшним, аби все це звучало переконливо. Не слід боятись монстрів усередині себе, слід боятись, що наші монстри знають про нас більше, аніж ми про них»,  – прокоментував відео на офіційній сторінці Сергій Жадан.

Не моя

«Kozak System» на слова Симоненка

Композицію «Не Моя» на слова поета-шістдесятника Василя Симоненка «Kozak System» презентував 24 вересня 2016 року. Саме цього дня 54 роки тому, поет оприлюднив вірш «Ну скажи – хіба не фантастично». 4 листопада на офіційному youtube-каналі гурту оприлюднили lyric video на композицію.

 Беручися за таку доволі тендітну річ (враховуючи особисті переживання поета), гурт спробував дати своє бачення лірики Симоненка, доповнивши її поетичною синергією від Олександра Положинського, який довершив увесь текст пісні і певним чином «домислив» переживання поета.

Спини мене

«Фіолет» на слова Ліни Костенко

Український гурт «Фіолет» випустив міні-альбом «Навірші», до якого увійшли пісні на поезію українських класиків.

До нової платівки увійшло п’ять композицій на вірші Ліни Костенко, Миколи Вінграновського, Василя Стуса, Дмитра Павличка та прочитана поезія Григорія Чубая.

«Підбір віршів тривав дуже довго, адже мені важко дається чужа лірика в плані емоційного осягнення, – розповідає лідер «Фіолету» Сергій Мартинюк, який сам пише вірші. – Але коли прийшов час записувати альбом, я обклався сотнями книжок, відкрив ноутбук і почав шукати матеріал. Зупинився на поезіях, в яких відчув, що так міг би написати я сам».

В майбутньому «Фіолет» планує продовжити проект «Навірші», взявши для пісень тексти сучасних поетів. Сергій Мартинюк сказав, що до цього альбому увійдуть поезії Юрія Іздрика та Сергія Жадана. Увесь альбом можна прослухати тут.

За матеріалами: 24tv.ua, cultprostir.ua, musicinua.com.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!