З розвитку залишилась тільки назва. Депутати ЛМР про прийнятий нині бюджет розвитку

1571 0
У цьому бюджеті також не враховані борги громад. Тож зараз працюють ліквідаційні комісії, приймають всі активи.
Фото:  Христина Процак

Фото: Христина Процак

Від бюджету розвитку залишилася тільки назва, а безпосередньо на розвиток залишилося 300 мільйонів гривень. Все інше піде на виконання робіт, які місто розпочало ще минулого року. Про це заявив у коментарі Тvoemisto.tv заявив керівник фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик.

Водночас керівниця фракції «Самопоміч» Вікторія Довжик заявила, що досі певні частини бюджету ще не затверджені і їх будуть дорозглядати.

«В нас є багато незавершених речей, які не можливо було збалансувати, бо не зрозуміло, скільки ми винні», – зауважив Петро Адамик.

Зокрема, за словами Петра Адамика, тільки у галузі освіти зробили проєктно-кошторисної документації на 60 млн грн. І таких проєктів, каже депутат, у різних сферах є багато, які неможливо реалізувати, бо цих коштів немає. Як приклад, він назвав спорткомплекс на Сихові, вартість якого сягає мільярд гривень.

Окрім того, каже Петро Адамик, у цьому бюджеті також не враховані борги громад. Там зараз працюють ліквідаційні комісії, приймають всі активи. Зокрема, місто зараз не розуміє суми, які буде винне за роботи у Винниках.

«Але глобально ми можемо рухатися далі і розпорядники коштів не скажуть, що ми їх затримуємо», – сказав він.

Читайте також: Депутати погодилися віддати родині Козловського два міські ринки. Але ціну не назвали

Як пояснив заступник комісії з питань бюджету ЛМР, депутат фракції «Голос» Віталій Троць, принциповою відмінністю цього бюджету розвитку є те, що, для прикладу, капітальні кошти, які виділяються для львівських комунальних підприємств, є цільові. Вони зашиті окремим рядком і їх не можливо буде пізніше перекинути на інші видатки.

«Для прикладу, якщо «Львівводоканал» хоче збудувати станцію біогазу, то вони будуть передбачені тільки на це. В кінці року вони не зможуть до нас знову прийти і сказати, що цих коштів у них немає», – каже він.

Також, каже Вітілій Троць, окремим рядком закладені кошти на покриття операційної збитковості ЛКП: «І будемо кожного кварталу їх заслуховувати, що вони зробили, щоб зменшити цю збитковість».

Голова фракції «Самопоміч» Вікторія Довжик, коментуючи питання фінансування ЛКП заявила, що рішення про фінансування є частковим, або на кілька місяців. Вона додала, що в окремих депутатів є відчуття, що щось на ЛКП не так, хоча їм надали детальні звіти про втрати, які відбуваються на підприємствах.

«За усі місяці обговорення я не почула якоїсь конкретики, що щось комунальні підприємства роблять не так, тому їм потрібно зменшити ті видатки», – каже вона.

Читайте також: У Львові розподілили кошти на ремонт доріг, реконструкцію та реставрацію пам'яток

Ще одне дражливе питання – це недофінансування облаштування промислової зони «Сигнівка», де плануються  ділянки на аукціон: «Сподіваємося, що до цього питання ми повернемося».

Загалом, каже Вікторія Довжик, це інновація цього року – приймати бюджет частинами. І навіть зараз «ще кілька сфер залишилась не схвалені і їх будуть дорозглядати».

Відео Тараса Бабенчука

Фото ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!