Українці здаватимуть відбитки пальців на шенгенську візу з січня

3521 0
Європейська комісія та країни-члени ЄС готуються поширити на територію України дію нової візової бази даних. Після її введення при поданні документів на шенгенську візу українці робитимуть відбитки пальців.
Фото: dreamstime.com

Фото: dreamstime.com

Нові правила мають набути чинності 29 січня, повідомили в офісі комісара ЄС Сільвії Мальмстрьом, до сфери відповідальності якої входить візова політика, інформує Українська Правда. Життя.

«Впровадження Візової інформаційної системи в країнах Східного партнерства, в тому числі в Україні, заплановане на 29 січня 2015 року, однак ця дата ще потребує офіційного підтвердження Єврокомісією», - розповів представник прес-служби комісара Мальмстрьом Тоув Ернст.

Впровадження VIS не означає одночасної зміни візової політики. Ця база даних не змінює критерії, що їх використовують консули, ухвалюючи рішення про видачу візи або про відмову у видачі. Однак з початком її роботи «всі, хто звертається за візою в Україні - незалежно від того, чи мають вони український паспорт чи ні - повинні будуть здавати відбитки пальців і ці біометричні дані заноситимуться до VIS", - зазначив Тоув Ернст.

Діти віком до 12 років відбитки пальців здавати не будуть. За правилами ЄС, відбитки пальців у візовій системі дійсні протягом 5 років. У цей період особи, що будуть повторно звертатися за візою, не повинні здавати відбтки повторно.

Наразі ЄС не ухвалив рішення про те, як будуть закупатися комплекси зі зняття відбитків для центрів-посередників, які обробляють більшість візових аплікацій в Україні.

Як відомо, з 1 січня 2015 року Україна планує почати видачу біометричних паспортів, де також буть міститися скановані відбитки пальців. Однак обмін цими даними не передбачений, для європейської бази даних відбитки доведеться здавати окремо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!