З вересня у Львові ремонтуватимуть дах храму ХІХ століття

1697 0
У Львові з 15 вересня планують почати реконструкцію даху пам’ятки архітектури ХІХ століття – храму святого Івана Золотоустого, що на вул. Лисенка, 43. Ремонт там мав розпочатись ще у 2012-му, однак через зміни порядку подання документації міська рада відклала це питання.
Фото: ct.lviv.ua

Фото: ct.lviv.ua

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко, зараз міське управління охорони історичного середовища готує всю необхідну документацію, пише Львівська пошта.

Потім шукатимуть підрядника, який виконуватиме роботи, адже дах костелу протікає і внаслідок цього можуть зруйнуватись стінописи, які, за словами чиновниці, знайдено під штукатуркою. Зі слів Лілії Онищенко, це дуже складна робота.

"Архітектором храму святого Івана Золотоустого (колишнього костелу Найсвятішого Серця Ісусового і монастиря францисканок) був відомий львівський скульптор Юліан Захаревич. Його почали будувати ще в 1877 році, а закінчили в 1889 році. Зараз на цьому об’єкті заплановано малий обсяг робіт, а щоб зробити все, що необхідно, треба роки і чималі кошти. Першочергово потрібно відремонтувати дах, бо він протікає і над монастирським приміщенням і над самим костелом, там облетіло покриття. Храм потребує робіт не лише по даху, а й по каменю в цоколі, пошкоджена опірна стінка, брама", – розповіла Лілія Онищенко.

З її слів, складність цих робіт у тому, що на храмі дуже нехарактерний для Львова матеріал покриття, крихкий.

"Це такий сланець, який використовували лише на деяких об’єктах. В Україні ми не знайшли аналогу. Останній раз, коли була реставрація з такого матеріалу у Львові, його привозили з Чехії, тоді реставрували палац Потоцьких. І сам дах досить складний, треба буде ставити риштування. Хто буде виконувати ці роботи поки не відомо. Можливо, та фірма, яка вже працювала із сланцем на палаці Потоцьких. Вони готові за це взятись, але треба достатньо обігових коштів, щоб закупити матеріали, ніхто їх у борг не дасть", – каже Лілія Онищенко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!