З Верховного Суду звільнили Богдана Львова з російським громадянством

1195 0
Фото: Facebook / Богдан Львов

Фото: Facebook / Богдан Львов

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова, у якого знайшли російський паспорт.

Джерело: сторінка Верховного Суду у Facebook

У суді зазначили, що Конституція передбачає припинення суддівських повноважень, якщо він отримує громадянство іншої держави. У такому випадку відрахування зі штату суду здійснює голова суду. 

Читайте також: У заступника голови Верховного суду України знайшли російське громадянство

За словами голови Верховного суду, рішення про відрахування судді Львова було для нього непростим.

«Це безпрецедентне рішення для судової системи, адже зазначені положення Конституції та Закону застосовуються вперше. Але в часи повномасштабної війни з рф, коли на фронті та в тилу гинуть наші найкращі громадяни, ми не можемо дозволити навіть найменший сумнів в об’єктивності, незалежності та неупередженості Верховного Суду та всіх його суддів», – сказав він.

Очільник суду каже, що хоча Львов заперечує наявність паспорта рф, однак ця ситуація серйозно шкодить авторитету Верховного Суду. Також він додав, що Львов має право довести відсутність у нього громадянства рф.

Нагадаємо, програма «Схеми» (проєкт Радіо Свобода) заявила, що виявила громадянство росії у заступника голови Верховного суду України Богдана Львова, який також є головою Касаційного господарського суду.

У 2017 році Львов у анкеті кандидата на посаду судді на запитання, чи має громадянство іншої країни, відповів: «Ні». «Схеми» стверджують, що він мав громадянство рф під час конкурсу та не відмовився від нього досі. Журналісти отримали витяг з реєстру «Роспаспорт», згідно з яким паспорт громадянина рф Богдана Львова оформлений у москві у 1999 році, і з того часу власник його кілька разів оновлював.

Журналісти передали зібрані ними свідоцтва до Верховного суду, заступником голови якого є чоловік, та до Служби безпеки України. В СБУ підтвердили російське громадянство Львова.

Антоніна Костик

_______________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!