З якими проблемами найчастіше стикаються підприємці Львівщини. Результати опитування

3359 0
Представники малого і середнього бізнесу назвали основні проблеми, які мусять врегульовувати для здійснення зовнішньої торгівлі.
Фото: 112.ua

Фото: 112.ua

ГО "Клуб ділових людей" оприлюднив дані аналітичного дослідження, підготовленого у межах проекту «Діалог зі сприяння торгівлі» за підтримки Європейського Союзу.  Було опитано 157 власників та керівників малого і середнього бізнесу, які вказали на ключові проблеми, з якими вони стикаються у процесі своєї експортно-імпортної діяльності.

За результатами дослідження, суб’єктів ЗЕД (суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності –  ред.) дещо обтяжує велика кількість дозвільних документів для експорту/імпорту (55% – обтяжує, але не критично, 34% – дуже обтяжує, 11% – зовсім не обтяжує).

Щодо роботи єдиного вікна, більшість опитаних частково нею задоволені (47%), 39% опитаних повністю задоволені сервісом, адже він спростив процес замитнення та розмитнення. Решту 14% взагалі не користуються послугою або користуються через брокерські компанії і не володіють даними щодо.

Читайте також: Хабарництво на митниці: куди скаржитись?

67% опитаних стверджують, що в них часто виникають проблеми з замитненням / розмитненням через перевірки (погодження) контролюючих органів (а саме – Держспроживслужби України). У 24% суб’єктів ЗЕД час від часу виникають такі проблеми, але загалом вони вагомо не перешкоджають процесу. І тільки для 8% робота контролюючих органів не створює проблем з експортно-імпортною діяльністю.

Ще одне питання анкети: «Чи виникають у вас проблеми з діяльністю митниці?». 49% опитаних відповіли, що інколи такі проблеми виникають, 33% – часто, 18% – взагалі не виникають.

Серед найчастіших проблем зовнішньої торгівлі – контрабанда на митниці. Для 19% опитаних така проблема перешкоджає діяльності, 48% – перешкоджає, але не критично, а 33% – взагалі не стикалися з такою проблемою.

Частково підприємців не задовольняє тривале очікування оформлення на митниці. 39% інколи стикаються з такою проблемою, 27% – постійно, тоді як 34% опитуваних все підходить.

Читайте також: Що варто знати про підтримку малого та середнього бізнесу в Україні. Думки експерта 

51% опитуваних представників малого та середнього бізнесу ще не мали досвіду міжнародної сертифікації, тоді як 34% відчувають проблеми з отриманням ліцензії, міжнародних сертифікатів.

Окрім того, важливим питанням зовнішньої торгівлі є відшкодування ПДВ. 60% підприємців вважають, що цей процес є непрозорим, 36% – відзначають, що ПДВ так і не були відшкодовані, не зважаючи на наявність усіх потрібних документів, і тільки 4% не мали проблем з відшкодуванням податку на додану вартість.

64% опитаних скаржаться, що мали проблеми з визначенням митної вартості товару та коду товару, тоді як у 36% такої проблеми не виникало.

Опитування "Клубу Ділових Людей" триває. Його можна пройти за посиланням

Опублікувала Марічка Мишок

                


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!