«За бажання можна взяти будь-кого». Сергій Притула – про арешти волонтерів

3355 0
Нині волонтерське середовище, зазвичай, персоналізоване, і ці люди є зараз лідерами нової генерації, вважає Сергій Притула.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Волонтерське середовище сьогодні становить певну загрозу наявним елітам, і ті будуть не проти, якщо довіру до цього руху дещо підірвати. Про це у програмі Tvoemisto.tv «Акценти Твого міста» заявив волонтер Сергій Притула, відповідаючи на запитання стосовно звинувачень, які висувають низці львівських волонтерів. 

«Ми працюємо у певному законодавчому полі. Діяльність що одного фонду, що іншого аргументується українським законодавством Про благодійні фонди. До нас щодня є питання з боку фінмоніторингу, ми так чи інакше в комунікації з Нацбанком. Проблемних ділянок є дуже багато… Будь-якого волонтера в Україні зараз за бажання можна взяти за одне місце, абсолютно спокійно – навіть нас з усім нашим бекграундом», – каже він.

Читайте також: Через справу Літинського Зеленський провів зустріч з головними правоохоронцями

За словами Сергія Притули, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сказав, що можна спробувати пропрацювати на законодавчому рівні поняття волонтерської амністії. Водночас невідомо, наскільки слова чиновників і законотворців розійдуться з їхніми діями.

Водночас Сергій Притула припускає, що проблема тих кейсів, які були у Львові і не тільки, лежить набагато глибше. 

«На жаль, в Україні досить багато людей живуть політикою і майбутніми виборами. Війна не закінчилась, дуже гаряча фаза. Все ще дуже страшно. Віра в перемогу є, незрозуміла кінцева ціна, але не заважає певним групам осіб працювати з огляду на майбутню перспективу. Вибори, які відбудуться, дещо відрізнятимуться від тих, які були в 2014 році. Тоді, у 14-му, на парламентських виборах фактично в кожній фракції зʼявилися люди, які мали одне спільне. Юрій Береза, Семен Семенченко, Титерук – вони були комбатами добровольчих батальйонів, мали відносну субординацію, підпорядкування по лінії ЗСУ, мали необмеженість у свободі слова, набрали вагу в інформаційному полі, почали коментувати якісь події. Зараз подібної історії не буде, бо ЗСУ візуалізовані Залужним (Головнокомандувач Збройних Сил України ред.) в більшій мірі», – пояснює волонтер.

Він також наводить приклад соціологічного опитування, що мало на меті дослідити волонтерський рух. Йдеться про дослідження Zagoriy Foundation (Фонд родини Загорій), відповідно до якого, 28% опитаних повністю перестають донатити волонтеру/організації або суттєво скорочуть суму, якщо дізнаються, що правоохоронці арештовують або висувають підозру волонтерам. Водночас нині волонтерське середовище, зазвичай, персоналізоване, і ці люди є зараз лідерами нової генерації. 

Читайте також: Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів

«Вони ведуть за собою людей до спільної мети, працюють, набувають певного авторитету. І волонтерський рух в цілому піднявся на таку планку довіри, що він не може автоматично не підтягувати за собою. У той же час волонтерське середовище становить певну загрозу наявним елітам. І всі будуть не проти, якщо довіру до волонтерського руху трішки прибити. Ті, хто за цим стоїть, роблять надзвичайно страшну річ», – підсумовує Сергій Притула.

Нагадаємо, 8 вересня львівський волонтер Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Того ж дня прийшли також до ще одного львівського волонтера Назарія Островського.  Згодом у поліції Києва повідомили, що викрили шахрайську схему, учасники якої привласнювали гуманітарну допомогу під виглядом благодійного фонду. 

Перед тим правоохоронці порушили кримінальні справи відносно волонтерів Олеся Дзиндри та Юрія Музичука, але суд відпустив їх під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 

10 вересня у зв’язку з обшуками та арештами волонтерів президент Володимир Зеленський зустрівся з головними правоохоронцями країни. Крім того, у суботу, 10 вересня, Національна поліція України оприлюднила записи телефонних розмов, а також відеозаписи передачі автомобілів у справі, де фігурують львівські волонтери Святослав Літинський та Назарій Островський.

Антоніна Костик

Ольга Коваль

Фото Івана Станіславського

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!