За булінг у школі поліція тепер братиме на облік

5659 0
З малолітніми кривдниками проводитимуть ознайомлювальні, попереджувальні та виховні бесіди.
Фото: 4mama.ua

Фото: 4mama.ua

Дитину, яка вчинила булінг (цькування) учасника освітнього процесу, ювенальна поліція ставитиме на облік та проводитиме профілактичні роботи. Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав на своїй сторінці у Фейсбук.

За його словами, ще 21 серпня набрав чинності наказ МВС, який вносить зміни до інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції поліції з дітьми, що скоїли адміністративні або кримінальні правопорушення, зокрема булінг.

Тобто дитина, яка вчинила булінг іншого учня в школі, можуть поставити на профілактичний облік. Підставою для цього є копія постанови суду про притягнення дитини до відповідальності. Якщо така копія є, поліцейський має винести постанову про те, що дитина береться на профілактичний облік та завести справу, яку затверджує начальник підрозділу поліції.

Так, дитину поставлять на облік, записуватимуть про неї всі актуальні дані, що входять до єдиної інформаційної системи МВС, та проводитимуть профілактичну роботу.

Читайте також: Булінг у львівських школах: що з цим робити?

Зокрема, під час профілактичної роботи з дітьми, які стануть на облік через булінг, поліцейські:

  • проводитимуть ознайомлювальні, попереджувальні та виховні бесіди з дитиною за місцем проживання або навчання не рідше одного разу на місяць;
  • проводитимуть бесіди з батьками дитини або її іншими законними представниками, членами сім'ї, щоб усунути причини, які спонукали дитину вчинити правопорушення;
  • складуть план заходів з індивідуальної профілактики на основі вивчення матеріалів та індивідуально-психологічних особливостей дитини;
  • відвідуватимуть дитину за місцем проживання, щоб з'ясувати умови проживання дитини, а також чинники, які можуть негативно на неї впливати й спонукати до булінгу тощо.

Якщо після останнього факту булінгу дитина впродовж року більше не вчинятиму цього – її знімуть з профілактичного обліку.

Нагадаємо, в Україні ввели штрафи за булінг у школах та дитсадках ще у 2018 р. За цькування неповнолітнього передбачено штраф у розмірі від 850 грн до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин. За такі ж дії, які вчинить група осіб або одна особа повторно впродовж року каратимуть штрафом від 1700 грн до 3400 грн або громадськими роботами від 40 до 60 годин. За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідають батьки кривдника.

Довідка.

Булінг – це агресивна поведінка дітей одне до одного, яка має на меті: принизити, залякати, часто супроводжується фізичним насиллям.

Агресивна поведінка дітей одне до одного, яка має на меті: принизити, залякати, часто супроводжується фізичним насиллям.

Ознаки булінгу:

Дитина немає друзів і не з ким не спілкується.

Дитина боїться ходити до школи.

Має низьку самооцінку.

У дитини з’являються зіпсовані речі: порваний одяг, зламані олівці, розмальовані зошити і тому подібне.

Дитина сама собі наносить фізичні ушкодження.

Сумна після спілкування у соціальних мережах.

Якщо батьки помітили хоч декілька з перелічених ознак, необхідно поговорити із дитиною, вислухати та допомогти вирішити проблемну ситуацію.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!