"За" і "проти" дострокових парламентських виборів. Думки експертів

2582 0
27 серпня Президент України підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 7-го скликання і призначив вибори на 26 жовтня. Наступного ж дня на Сході України активізувались терористи на російські військові. Тож чи доцільно в даних умовах проводити вибори, які можуть бути застороги та підводні течії та які зрушення могли б відбутись з новим парламентом в ефірі tvoemisto.tv розповіли політолог Любомир Скочиляс та представник ГМ "ОПОРА" Олександр Неберикут.

Доцільність виборів до парламенту в таких умовах ставить під сумнів політолог Любомир Скочиляс: "Ми знаходимось в абсолютно критичній ситуації і суспільній, і військовій, тож, відповідно, суспільство не зможе належним чином сконцентруватися на парламентській складовій свого вибору. Відтак це загрожує тим, що вибір буде дуже емоційний, не те що необдуманий, а сьогочасний".

З іншого боку, за його словами, треба взяти до уваги те, що для того, аби продовжувати мобілізовувати і нарощувати мобілізацію українського суспільства в державному плані, необхідно, щоб працювала вся піраміда влади і щоби ця піраміда влади мала завершений характер. "Станом на сьогодні ми досягли відносної завершеності в тому числі і завдяки проведенню дочасних президентських виборів – якраз вони проводилися під егідою того, що неважливо те, яким буде президент, але потрібно, щоб він був і це вже буде велике досягнення, щоб він був узаконений. Натомість, коли йдеться про вибори до парламенту, то тут ми отримали зворотну ситуацію – парламент, який був обраний хоч і за президента-втікача, проте він залишався легітимним органом і, як на мене, це було відносно достатньо для того, щоб суспільство відчувало наявність повноцінної влади, для того, щоби суспільство відчувало, що Україна знаходиться під необхідним керівництвом – інша справа наскільки це керівництво є фахове, наскільки воно є відповідальне і т.д., але де-факто воно і де-юре воно мало місце".

Хоча при розпуску парламенту було зазначено , що він продовжує свою роботу до початку роботи депутатів нового скликання, проте все-таки цей момент відносності і підвішеності законодавчого органу, очевидно, буде використовуватись як зовні недоброзичливцями України, так і внутрішньо розглядатися самим українським суспільством, вважає політолог. "Більше того, я думаю, що це привнесе певну апатію протистояння терористам і тепер вже зовнішньому ворогу офіційно зафіксованому, оскільки в багатьох людей буде такий момент, що в той час, коли потрібно всіма силами протистояти оцій загрозі, яка є на сході, політики знову вирішили займатися поділом портфелів, знов вирішили змагатися за прихід до влади, тобто знову вирішили боротися за свої меркантильні політичні інтереси", – каже Любомир Скочиляс.

Він відзначив ще один момент – виборча кампанія, як би і суспільство, і багато відповідальних політиків не бажали, все-таки це великий вилив різного бруду одних на одних серед опонентів. "Знову ж таки в умовах нинішньої ситуації в Україні, навіть ті політичні сили і ті структури влади, які зараз виступають відносними партнерами і не вдаються до якихось відкритих протиборств, так чи інакше не зможуть встояти перед спокусою використати свій, так би мовити, електоральний обов’язок і накинутися на свого опонента. Це теж, я думаю, є не дуже добре для України і для вирішення ситуації на Сході".

Натомість представник ГМ "ОПОРА" Олександр Неберикут наголосив, на необхідності виборів. "Майдан формулював різні вимоги, але власне перезавантаження системи, в тому числі в форматі президентських і парламентських виборів, була однією, як на мене, з слушних вимог Майдану. Якщо зараз не торкатися самих ефектів, до яких призведуть вибори за старою виборчою системою чи за тою, яка була раніше, то сама потреба в виборах є давно назрілою. Згадайте, наскільки активізувалася активність держави і українських військових після того, як відбулися президентські вибори. Я думаю, це відбулося б незалежно від того, чи став би Президентом Порошенко, чи якась інша людина. Просто можливості з точки зору повноважень, з точки зору легітимності, з точки зору авторитету в новообраного законного президента були значно суттєвіші, ніж до того в виконуючого обов’язки. І те ж саме буде з Парламентом! Це стосується як активності в плані військових дій, виділення коштів для військових, інших речей, так і безумовно активності в плані реформ, що теж є нагальною необхідною системою. І мені здається трохи дивним, скажімо, навіть та ж вимога Порошенка, що теперішній парламент, який вже де-юре є розпущеним, буде ратифікувати угоду про асоціацію. Тому з цієї точки зору попри всі небезпеки, про які ми зараз поговоримо – загроза популізму, бруд і т.д. – це є необхідно. Зрештою, важко говорити, має ще пройти якийсь час і треба вивчити ситуацію, але цей спалах активності з боку російських військових, які зараз є в Новоазовську, він теоретично може бути викликаний якраз усвідомленням того, що будуть відбуватися ці вибори. А відтак зараз є інтерес з російської сторони максимально дестабілізувати ситуацію з тим, щоб зберігати якісь важелі впливу", – вважає експерт.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!