За кого голосуватимуть мешканці Західної України у другому турі виборів президента. Результати опитування

15830 1
Під час дослідження соціологи також поцікавились у респондентів, які їхні найбільші очікування від майбутнього глави держави.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

На запитання про голосування у другому турі виборів президента України 56,3% опитаних мешканців Західної України відповіли, що однозначно прийдуть на дільниці. Цей показник на 2,3% вищий, ніж загалом по Україні і другий після Сходу, де на дільниці прийти точно планують понад 67% виборців.

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

Водночас на запитання про те, чи голосували б ви і за кого, якби до вас зараз прийшли представники ДВК з виборчим бюлетенем 8,3% мешканців Заходу відмовились відповідати, 6,1% сказали, що не брали би участі у голосуванні, 1,3% – зіпсували би бюлетень, а ще 18,9% – що не визначились. Загалом по Україні, згідно з опитуванням, не визначились 17,9% респондентів. Найбільший відсоток тих, хто не визначився – понад 22% – на Донбасі.

Серед решти, 34,8% сказали, що віддали б свій голос Володимиру Зеленському, а 30,5% – Петрові Порошенку. Водночас серед тих, хто визначився і точно прийде на вибори, підтримку Володимирові Зеленському задекларували 52,3% мешканців Західної України, Петрові Порошенку – 45,7%. Загалом по Україні цей показник становить 72,2 та 25,4% відповідно. Ще 2% опитаних у Західному регіоні з тих, які прийдуть на дільниці точно, планують зіпсувати бюлетені.

Читайте також: Майже казка. Про що говорять виборчі програми Зеленського та Порошенка

Категорії респондентів, які визначились, також поставили запитання про ступінь підтримки обраного кандидата. На Заході 74,2% сказали, що точно проголосують, 19,7% – скоріше збираються підтримати, 5,5% – розглядають варіант.

41,3% опитаних мешканців Західної України сказали, що вважають, що наступним президентом України буде Володимир Зеленський, 24,4% вважають, що це буде Петро Порошенко. Втім, 30,9% не змогли відповісти на це запитання, а решта – відмовились відповідати.

Читайте також: Референдум і зміни до Конституції будуть. Про що говорив Порошенко на Олімпійському

У топ-5 очікувань мешканців Заходу від майбутнього президента увійшли:

  • Розпочати/пришвидшити розслідування найбільш резонансних корупційних заходів (39,8%),
  • Подати до парламенту законопроект про зняття недоторканості з депутатів, суддів та президента (39,2%),
  • Знизити тарифи на комунальні послуги (38,4%),
  • Розпочати переговори з Росією (19,7%),
  • Знизити зарплату топ-чиновникам (18,9%).

Варто зазначити, що понад третина опитаних українців – 36,8% – на запитання про повноваження президента відповіли, що він має широкі повноваження і водночас є головою уряду.

Опитування проводилось Київським міжнародним інститутом соціології з 9 до 14 квітня 2019 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, що мешкають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.


Читайте також:
17 Квітня, 2019 08:54
666 ... хто не хотів і не обирав в отому першому турі клоуна чи петра однотурового , тим на отой другий тур на....ти ... і на отих "кандидатів" ... " .. доборолась Україна до самого краю ...." ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!