Політична реклама

За контрабанду до в’язниці не садитимуть, але братимуть більші штрафи

1168 0
17 січня набрали чинності набули чинності зміни до Закону, за якими за перевезення нелегальних товарів тепер не будуть позбавляти волі, зате будуть брати більш високі штрафи. Про це у статті "Нові правила гри в контрабанду" пише газетаи "Сегодня".

"До 17 січня 2012 року різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості предметів правопорушень. Якщо вартість становить 470,5 тис гривень і більше, наступала кримінальна відповідальність, якщо менше - адміністративна. Тепер за "товарну" контрабанду буде наступати лише адміністративна відповідальність", - зазначили в прес-службі Держмитниці.

Щоправда, покарання "рублем", навпаки, посилили: збільшено штрафи, а конфіскація товару стала безальтернативною (досі ж можна було сплатити штраф, але товар залишали власнику).

Закон, за ідеєю його творців, з одного боку, повинен припинити схеми здирства з боку силових структур, які спочатку заводили кримінальну справу, а потім закривали його за хабар, з іншого боку - суттєво поповнити державні засіки. Правда, експерти вважають, що за підсумком постраждають переважно лише дрібні контрабандисти і корупціонери середньої руки.

Одна з головних цілей ухвалення нового закону - наповнити бюджет як мінімум за рахунок конфіскату.

Думки про те, як позначиться на рівні контрабанди і корупції новий закон істотно розійшлися. Частина експертів вважає, що нові більш високі суми штрафів плюс ризик втратити весь товар та автомобілі, які його перевозять - досить сувора міра покарання, щоб привести до тями контрабандистів. Інші вважають інакше. "Новий закон може призвести до збільшення обсягів контрабанди, тому що тепер немає загрози отримати кримінальний термін. Фінансові санкції, якими б вони не були, не є достатньо стримувальним фактором - одна машина попадеться, решта проскочать і за їх рахунок порушник компенсує втрати", - не згоден адвокат Данило Гетманцев.

А директор юркомпанії "Правозахист України" Герман Таслицький також вказує на те, що тепер контрабандисти дробитимуть партії товарів, щоб у разі "провалу" звести суму штрафу до мінімуму. "Цей закон серйозно вдарить по дрібних контрабандистам з 7-го кілометра, для яких конфіскація автомобіля і партії товару буде серйозною втратою. Однак тих, хто давно вже домовився і з митницею, і з іншими органами, новий закон не зачепить. Потрібно викорінювати першопричину - хабарництво серед митників", - вважає Євген Царьков.

До речі, за словами одного зі співробітників Південної митниці, який попросив не називати його імені, зараз у всіх регіональних митницях проходять іспити на знання нового закону: "Здає іспит лише один з п'яти митників. Тим, хто провалився, належить пройти переатестацію, також багатьох переводять з займаних посад на інші, більш низькі. На митниці паніка - всі шукають шляхів, як підмазатися до екзаменаторів".

Джерело: NEWSru.ua
 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!