За куріння електронних девайсів у громадських місцях будуть штрафувати

2395 0
На ці зміни законодавці не могли наважитися понад 9 років.

За куріння електронних сигарет, кальянів, пристроїв для нагрівання (у тому числі IQOS, glo) у громадських місцях будуть штрафувати. Їх прирівняли до звичайних сигарет.  Про це йдеться в Законі України № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, який 11 січня 2022 року офіційно опублікували.

Як повідомили у Центрі демократії та верховенства права, на ці зміни законодавці не могли наважитися понад 9 років – «ось нарешті вони пробили тютюнове лобі». За Закон України № 1978-ІХ наприкінці 2021 року віддали голоси 317 народних депутатів, на Різдво 2022 року його підписав Президент України, а вчора його офіційно опублікували у парламентському виданні «Голос України».

Читайте також: Електронні сигарети прирівняють до тютюну. які зміни для курців пропонує Верховна Рада

Закон передбачає заборону на:

  • куріння електронних сигарет, пристроїв для нагрівання і кальянів у громадських приміщеннях, місцях;
  • продаж будь-яких тютюнових виробів, електронних сигарет неповнолітнім до 18 років (за порушення – штраф у розмірі від 1 020 грн (повторне порушення – 10 200 грн);
  • продаж ароматизованих та зі смаком сигарет, електронних сигарет (80% українських підлітків починають курити саме з них та електронних пристроїв зі смаковими домішками, бо помилково вважають, що вони безпечніші для здоров’я. Таку думку їм роками нав’язували музиканти та телеведучі, бо мали укладені контракти з тютюновими компаніями);
  • рекламу та спонсорство електронних сигарет, пристроїв для нагрівання.

 

Наразі тютюнові виробники часто зловживають прогалиною у законодавсті і активно проводять різноманітні кампанії для просування IQOS, glo та інших. Ба більше, відтепер органи місцевого самоврядування отримують повноваження визначати додаткові місця вільні від куріння.

Читайте також: Подвійна залежність або Чим небезпечні електронні сигарети, яким прирівняли до звичайних

Також Законом передбачено, що інформація про шкоду здоров’ю займатиме 65% упаковки сигарет та тютюну для самокруток, 30% для електронних сигарет, контейнерів, рідин для них та хітсів, стіків для пристроїв для нагрівання IQOS, glo.

Частина положень Закону починають діяти з 1 червня 2022 року (заборона куріння в громадських місцях), а ще частина – через 18 і 24 місяці з дня офіційного опублікування (медичні попередження на сигаретах розміром 65%). Так, цей ринок має стати регульованим.

Нагадаємо, що Верховна Рада посилила антитютюнову політику, проголосувавши за законопроєкт №4358, він стосується електронних сигарет та айкосів, які прирівняли до звичайних цигарок. Про шкоду від електронних сигарет розповіла Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик. Читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!