За лаштунками сесій Львівської міськради. Чим займалися у «Секретаріаті ради» минулого року

3208 0
17 пленарних засідань та 316 засідань постійних комісій, 1577 проектів ухвал, планшети для депутатів, виступи на сесії для громадян, онлайн трансляції, мегапопулярний Громадський бюджет Львова та прийнятий Статут міста – стислий перелік досягнень управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради у 2017 році.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Депутатський корпус Львівської міської ради

Львівська міська рада складається із 64 депутатів, які об’єднані у 7 політичних фракцій.  Секретар ради не входить до жодної з фракцій.  

Основними функціями Львівської міської ради є прийняття ухвал (нормативні акти - обов’язкові до виконання на території міста), розпорядження ресурсами (земля та майно громади) та  бюджетом міста, а також  контроль за діяльністю виконавчих органів міської ради. 

Робота депутатів складається із участі у пленарних засіданнях Львівської міської ради, на яких приймаються ухвали, а також - у засіданнях постійних комісій на яких попередньо опрацьовуються проекти ухвал. Пленарні засідання відбуваються як правило один раз на три тижні, засідання постійних комісій – кожного тижня.  Депутати працюють на громадських засадах і не отримують платні за свою роботу.

Засідання та ухвали Львівської міської ради

Однією з основних функцій управління «Секретаріат ради» є організаційне, аналітичне, матеріальне та інформаційне сприяння у роботі депутатського корпусу, а також забезпечення процедури виготовлення, візування, розгляду та оприлюднення ухвал Львівської міської ради.

Протягом 2017 року управлянням «Секретаріат ради» було створено  та оприлюднено 1577 проектів ухвал. Тексти всіх проектів ухвал публікуються впродовж п’яти робочих днів із моменту їх створення. Більшість цих питань було в продовж року розглянуто на пленарних засіданнях. Протягом 2017 року проведено 17 пленарних засідань Львівської міської ради, на яких прийнято 1399 ухвал.

У 2017 році завдяки закупівлі планшетів вдалося замінити друк на сесію паперових примірники проектів ухвал на їх електронні копії. Усі пленарні засідання супроводжуються онлайн-трансляціями.

Результати голосування пленарних засідань оприлюднюються на сайті депутатів Львівської міської ради в день пленарного засідання.

Ухвали та інші рішення ради оприлюднюються не пізніше як у 14-денний термін після їх прийняття на офіційному веб-порталі Львівської міської ради із вказанням дати їх публікації.

В кінці 2016 року Львівська міська рада затвердила напрацьований юристами Секретаріату ухвалу «Про порядок виступів на пленарних засіданнях Львівської міської ради». Порядок передбачає просту процедуру згідно якої мешканці мають можливість виступити перед депутатами на сесії.  У 2017 році такою можливістю скористалося 97 львів’ян.

 
Робота постійних комісій Львівської міської ради
 
У Львівській міській раді створено 10 депутатських постійних комісій.

Роботу постійних комісій супроводжує відповідний відділ управління «Секретаріат ради». Зокрема працівники відділу постійних комісій забезпечують формування порядків денних та ведуть протоколи засідань комісії, оприлюднюють їх на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

Всього у 2017 році депутатськими комісіями було проведено 316 засідань та розглянуто 6151 питання.

Однією з новацій 2017 року стали онлайн-трансляції засідань постійних депутатських комісій.

Зовнішня співпраця

Впродовж 2017 року відділом зовнішніх зв'язків та правового забезпечення було організовано 9 поїздок делегацій депутатів за кордон, зокрема – до м.Ченду (КНР) з метою участі у “Китайській всесвітній виставці-ярмарку інновацій та підприємництва міста Ченду” та “Міжнародному інноваційному форумі Мерів міст-побратимів і міст партнерів міста Ченду”; до м.Краків (Республіка Польща) з метою обміну досвідом та розвитку співпраці між міськими радами Львова та Кракова; до м.Ріміні (Італія) з метою участі у Міжнародній виставці ЕКОМОНДО (виставка сміттєпереробних технологій); до м.Фрайбург (ФРН) з метою участі у семінарі “Пакет швидкого старту для України”.

Також  організовано два офіційні прийоми – із делегацією депутатів з міста Намислува (Республіка Польща)  та міста Тюресо (Швеція).

Висвітлення роботи ради

Одним з пріоритетних напрямків роботи відділу висвітлення роботи ради є наповнення Інформаційного порталу депутатів у рубриках «Новини» та «Трибуна депутата».  Протягом 2017 року було створено і розміщено  у цих рубриках 495 новин. Також мешканців Львова про діяльність депутатів інформують місцеві ЗМІ відповідно до  міської програми. У 2017 році було укладено 15 угод на загальну суму 500 000 грн.

Розвиток інструментів громадської участі

Іншим важливим та унікальним для України напрямком роботи управління «Секретаріат ради» є сприяння мешканцям міста в участі у місцевому самоврядуванні Львова.

Громадський бюджет Львова

Громадський бюджет – це можливість кожного мешканця брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету.   Такий інструмент участі було запроваджено у 2016 році, і за його результатами у 2017 році було реалізовано 47 проектів, та 13 перехідних, тобто знаходяться на стадії реалізації.

У 2017 році участь у голосуванні взяло 72061 мешканців, які віддали 109389 голосів за проекти Громадського бюджету Львова. Це вдвічі більше, ніж у 2016 році. За результатами голосування визначено 38 переможців – 4 великі проекти та 34 малі на загальну суму 25 791 173 грн.

Місцеві ініціативи та електронні петиції

У 2017 році почало діяти нове положення про порядок подання та розгляду електронних петицій. Відповідно до цього положення було подано 67 місцевих петицій.

Необхідних для розгляду 500 підписів зібрали 2 петиції, а саме: «Про необхідність створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща» та «Звільнення тротуару на Шота Руставелі від квітів».

Перша петиція була розглянута на пленарному засіданні Львівської міської ради та була підтримана більшістю депутатів.

Щодо петиції про упорядкування зупинки громадського транспорту на вул. Шота Руставелі, то вона розглядатиметься на першому пленарному засіданні Львівської міської ради у 2018 році.

Також у  2017 році було внесено 2 місцеві ініціативи: «Про збільшення розміру громадського бюджету міста Львова від 1 % до 3 %» та  «Про збільшення фінансування громадських проектів у 2018 році», які знаходяться на стадії розгляду.

Співпраця з громадськими організаціями. 

Конкурс соціально – культурних проектів «Зробимо Львів кращим!».
Суть конкурсу - надання громадським організаціям міських грантів на реалізацію своїх проектів. Сума гранту від 20 до 100 тис. грн.

У 2017 році на конкурс учасниками було подано 97 проектів за напрямками «культура», «соціальний захист», «освіта», «розвиток громадянського суспільства», «інформаційні технології та інновації», «туризм» з них відібрано 31 на загальну суму 1 529 280 грн. З них управління «Секретаріат ради» адмініструвало 4 проекти на загальну суму 183 000 грн.

Компенсація орендної плати для ГО.

У 2017 році за результатом конкурсу 22 громадські організації отримали компенсацію за оренду 28 приміщень на загальну суму  679 721,85 грн.  

Громадські ради

Процедуру створення Громадських рад при управліннях Львівської міської ради регламентує  ухвала № 358 від 31.03.2016 року.

Впродовж 2016-2017 років за сприяння Секретаріату при управліннях Львівської міської ради було створено 24 громадські ради. Усього до громадських рад увійшло 232 учасники. Заяви на участь у громадських ради при управліннях ЛМР було подано від представників 140 громадських організацій.

Першим громадську ради створило управління «Секретаріат ради», до її складу увійшов 21 учасник.

Громадські слухання 

У 2017 році було проведено 60 громадських слухань та обговорень, участь в яких взяло понад 2000 мешканців Львова. (Протягом 2016 року учасниками 42 громадських слухань стали 999 львів’ян). Із переліком  та матеріалами громадських слухань можна ознайомитись на у відповідній рубриці на веб-сторінці Львівської міської ради. 

Статут територіальної громади

Ще у березні 2016 року Львівською міською радою було утворено робочу групу з підготовки нової редакції Статуту територіальної громади міста Львова. До складу робочої групи увійшли депутати Львівської міської ради, посадові особи виконавчих органів ради, громадські діячі, представники освітніх та експертних середовищ. Очолив робочу групу секретар ради Анатолій Забарило. З часу утворення, робочою групою було проведено 21 засідання. Управління «Секретаріат ради» забезпечувало організаційний та аналітичний супровід її роботи.

Після кожного засідання, напрацьовані робочою групою тексти статей нової редакції Статуту, в міру їх наповнення, оприлюднювались на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради у мережі Інтернет (lvivrada.gov.ua) у розділі «Статут міста». Окрім цього, робочою групи приймались зауваження та пропозиції до проекту Статуту від усіх бажаючих. Всі пропозиції щодо положень Статуту від громадськості були розглянуті. Також проект Статуту був направлений та отримав позитивні висновки експертів Інституту держави і права ім.В.М.Корецького НАН України, «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України.

Ухвалою Львівської міської ради № 2667 від 07.12.2017 року «Про Статут територіальної громади м. Львова» цей документ було затверджено – «за» проголосувало 46 депутатів.

27.12.2017 року Головне управління юстиції у Львівській області зареєструвало Статут територіальної громади міста Львова, відтак він набув чинності.

Матеріально-технічне забезпечення

Відповідно до Положення про управління «Секретаріат ради» до його структури входить 6 відділів та 3 сектори. Загальна кількість працівників 36.
Згідно затвердженого кошторису видатки на управління, діяльність ради та реалізацію галузевих програм становили  9 210 840, 50 грн.
У 2017 році діяльність управління було перевірено Західним офісом Держаудитслужби, Головним управлінням Держпраці у Львівській області, Управлінням захисту економіки ГУ НПУ у Львівській області. 
 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!