Які вживані автомобілі купували українці торік

3817 0
Натомість нових легкових автомобілів українці зареєстрували 9,2 тисяч.
фото: Дмитро Ларін

фото: Дмитро Ларін

За підсумком року на українські номери перейшли 408,1 тис. легкових автомобілів, які були в експлуатації, що в 3,5 раза більше, ніж роком раніше. Про це повідомляє Укравтопром.

Майже 3/4 від цієї кількості охопили машини походженням з країн ЄС. Водночас протягом грудня 2019 року українську прописку отримали 30,7 тис. старих легковиків. Таким чином, у порівнянні з попереднім роком грудневі реєстрації старих легкових авто, завезених з-за кордону, зросли на 44%. Також, такий результат став найбільшим за останні дев’ять місяців. Натомість нових легкових автомобілів українці зареєстрували 9,2 тисяч.

Читайте також: У митниці запустили калькулятор, який розраховує вартість розмитнення євроблях

Такий сплеск реєстрацій імпортного секонд-хенду спровокували лібералізація умов розмитнення автомобілів, що були в експлуатації, і надана державою можливість легалізувати легкові автомобілі, які порушили умови транзитного або тимчасового перебування в Україні.

В результаті в 2019 році реєстрації старих машин майже в 5 разів перевищили продажі нових. А маркою-лідером серед легкових авто з пробігом, вперше зареєстрованих в Україні, стала Volkswagen. У 2019 українці поставили на облік 74 856 імпортованих фольксвагенів не першої свіжості, що в 16 разів більше, ніж нових автомобілів цієї ж марки.

На другому місці Opel з показником 34 893 старих авто. Первинні реєстрації вживаних Опелів в 93 рази перевершили результат нових. Renault посіла третє місце – 31 994 авто з пробігом (вдвічі більше продажів нових Рено). Четвертою за популярністю стала Skoda, імпортований секонд-хенд цієї марки вибрали 31 920 українців – більш ніж в 5 разів більше, ніж тих, хто вибрав нові Шкоди. Замикає п’ятірку лідерів первинного ринку легкових автомобілів з пробігом Ford з результатом 28 202 машини. Додамо, нових Фордів в минулому році було реалізовано в 16 разів менше.

Нагадаємо, закон про розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації ухвалили у листопаді торік. До 22 лютого розмитнити машину можна було зі знижкою 50%, а з лютого по 24 травня тривав перехідний період, за який водії ще могли розмитнити авто, але за повною вартістю.

На Львівщині за пільговий період розмитнили понад 11 тисяч автомобілів. Штрафи мали запровадити ще з 24 травня. Втім через протести, парламент вирішив відтермінувати штрафування на три місяці.

12 вересня Верховна Рада України ухвалила рішення про продовження пільгового періоду для власників автомобілів на іноземних номерах. За відповідний закон проголосували 284 депутати.Таким чином, штрафи з власників «євроблях» не мали стягувати до 22 листопада 2019 року.

Водночас Кабінет міністрів України ухвалив рішення не застосовувати штрафні санкцій за порушення умов митного ввезення автомобілів на іноземній реєстрації. Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 2 жовтня. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!