За нищення історичних пам’яток у Львові каратимуть на суму до 170 тисяч

2959 0
Штрафи накладатимуть на юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.
Фото з сайту zik.ua

Фото з сайту zik.ua

Виконком Львівської міської ради створив адміністративну комісію, яка наглядатиме за тим, як юридичні особи виконують норми законодавства про охорону культурної спадщини. Комісія має право накладати штрафи від 1700  до 170 тисяч гривень за різні порушення, інформує прес-служба Львівської міської ради. Йдеться про порушення,  передбачені ст. 92 Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Як пояснив заступник міського голови Львова з питань  розвитку та голова комісії Андрій Москаленко, часто орендарі, або власники не дотримуються правил догляду і поводження з цими об’єктами. За його словами,  найпоширеніші порушення – самовільна заміна вікон на пластикові, перепланування ітд.

Читайте також: Львів без документів. Як правовий хаос руйнує історичний центр міста

Чиновник запевняє, що розгляд всіх справ відбуватиметься відкрито і з онлайн-трансляцією. Заплановано, що засідання комісії відбуватимуться щотижня.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, пояснила, за які порушення накладатимуть штрафи.

Йдеться про:

1)проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати шкоди пам’ятці;

2)недодержання вимог щодо захисту, збереження і утримання пам’ятки;

3)неподання або несвоєчасне подання інформації про виявлення об’єкту культурної спадщини при проведенні будівельних робіт та за ухилення власника пам’ятки від укладання охоронного договору.

Найменший штраф - 1700 грн, може бути накладений за неукладання охоронного договору. Натомість найвища сума - 170 тис. грн, може бути за самовільне виконання робіт у пам’ятці архітектури без жодних дозволів. Крім того, порушників зобов’язуватимуть повернути пам’ятку до автентичного вигляду, -розповіла Лілія Онищенко.

Як пояснила Онищенко, адмінкомісію на рівні міста створили, щоби прискорити час розгляду  протоколів про порушення. Штрафи накладатимуть за місцем виконання робіт, а не за місцем прописки власника.  Якщо людина не сплатила штраф, їх стягуватиме виконавча служба в подвійному розмірі. Якщо ж після штрафу власник чи орендар не поверне об’єкт до автентичного вигляду, на них подадуть до суду.

Читайте також: Хто у Львові руйнує архітектурну спадщину: два приклади

До керівництва комісії увійшли директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Ірина Маруняк (заступник голови комісії); начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища Олег Хандин (відповідальний секретар комісії).

Членами комісії є директор юридичного департаменту Гелена Пайонкевич, начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець та голови всіх районних адміністрацій Львова.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!