В Україні хочуть ввести пеню за протермінування оплати комунальних послуг

2433 0
В Україні шукають способи мотивувати населення оплачувати зростаючі борги за оплату послуг ЖКГ.
фото: www.akcent.org.ua

фото: www.akcent.org.ua

Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка очікує розгляду Верховною Радою, передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату боргу за послуги ЖКГ в розмірі 0,1% від його суми за кожен день протермінування.

Рівень оплати українцями послуг ЖКГ падає, а збитки комунальних підприємств зростають. Можливість оформити п'ятирічну "розстрочку" на оплату комунальних послуг ситуацію виправити не змогла, – пише DT.UA.

Влада вигадує різноманітні способи мотивувати громадян оплачувати борги: від мирної, але неефективної реструктуризації, до лякаючого, але юридично складного арешту майна боржників. Одним із запропонованих механізмів у цій галузі стало введення пені для неплатників.

"У 2016-му з населенням було укладено 36 тис. договорів про погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 165 млн грн. Сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів становила й того менше – 102,6 млн грн. На тлі більш як 12-мільярдного приросту боргів тільки за минулий рік виглядають ці ініціативи, м'яко кажучи, блідо", – йдеться в статті.

Читайте також: Для українців запустили онлайн-калькулятор для обрахунку субсидій

7-го лютого Кабмін ухвалив рішення про зниження соціальних нормативів на послуги ЖКГ з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв населенням. Затверджені зміни набудуть чинності вже з наступного опалювального сезону і безпосередньо торкнуться найменш захищених верств населення – одержувачів субсидій.


Опублікувала Марічка Мишок

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!