За придбання електромобілів українці зможуть отримати податкові пільги

3035 0
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який може заохотити українців купувати екологічно чисті електромобілі. Якщо законопроект буде підтриманий, з січня 2020 року при купівлі одного електромобіля можна буде скористатися податкової пільгою в розмірі сплачених за рік податків.
фото: Андрій Поліковський

фото: Андрій Поліковський

Проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку електромобілів)» передбачає скасування акцизного податку на ввезення електромобілів, який зараз складає 109 євро за одиницю. Передбачається, що пільги поширюватимуться на транспортні засоби, вперше зареєстровані в Україні, при цьому не важливо – це нове чи вживане авто.

Читайте також: Львів'яни та їх транспорт: Перша Tesla у Львові

Якщо українець, який чесно декларує доходи і сплачує податки, ввезе автомобіль з-за кордону, то він зможе компенсувати до 16% вартості авто, а це дозволить наблизити вартість електрокару до автівки з двигуном внутрішнього згорання. За розрахунками експертів, якщо перевести 10% ринку автомобілів на електротягу, то щорічна економія імпорту енергоносіїв складе від $1,8 млрд.

Читайте також: Фото дня: у Львові презентували перший український електромобіль

Додамо, в Китаї покупець елетрокару отримує компенсацію в розмірі 35% від вартості авто, а в США – 25%. У деяких країнах – Португалія, Іспанія, Франція, Ірландія – влада виплачує субсидію в розмірі 5-7 тисяч євро. У Великобританії та Німеччині прямих субсидій немає, однак покупці електрокарів звільняються від транспортного податку на визначений термін.

Нагадаємо, восени у Львові Вільний простір майбутнього Car Point TO-U, де будуть представлені автомобілі від Tesla Club Ukraine, а також електромобілі від Detroit Electric.

За матеріалами Autocentre, Watcher


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!