За п’ять років у Львові облаштували 30 громадських просторів. Локації, фото

7205 0
У межах тематичного тижня, присвяченого інтегрованому плануванню громадського простору, відбулась презентація всіх проектів, які були реалізовані у Львові упродовж останніх п’яти років.
Простір синагог (фото: gazeta.lviv.uа)

Простір синагог (фото: gazeta.lviv.uа)

Як розповіла під час презентації керівниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова, зараз реалізовано 30 громадських просторів у всіх районах Львова, 12 – перебуває в процесі реалізації, а 14 – в активній стадії проектування.

«Ми взяли собі за мету, щоб львів’яни за 20 хвилин могли дійти від одного якісного громадського простору до іншого. І ми більш-менш досягли цієї цілі. Наприклад, у центральній частині міста з 2012-го до 2016-го року з’явилося 15 громадських просторів», – зазначила вона та розповіла детальніше про кожен із проектів.

Галицький район

Площа Яворського (2012 рік): це цікавий об’єкт, дуже жива площа, на якій постійно щось відбувається. Мені дуже подобається відкритий простір цієї площі, хоча влітку він здебільшого зайнятий літніми майданчиками, адже коли ми її реалізовували, то кошти вкладали підприємці. Відповідно, вони отримали гарантії, що п’ять років їхні майданчики стоятимуть на тій площі. Але п’ять років минули, і цього року їхня кількість скоротили в два рази.

Площа Галицька (2014 рік): це перша така громадська ініціатива, яка дійшла до своєї реалізації і далі функціонує. Була спроба захопити цю площу літніми майданчиками, але, завдяки співпраці міста з мешканцями, цього вдалося уникнути

Вулиця Лесі Українки (2014 рік): була спроектована як пішохідна, на ній заплановано ще облаштування вуличних меблів. Щодо її функціонування, то ми бачимо перевагу комерційної нерухомості над житловою. У рамках проекту «Громади в дії» (Інститут міста) вздовж вулиці були встановлені спеціальні горщики, в яких тепер ростуть шість лип та два клени.

Вулиця Курбаса (2015 рік): нам дуже важливо зберегти той баланс, який є на вулиці Курбаса зараз. Ми вважаємо, що найцінніше – не дизайн, не дерева чи вуличні меблі, а саме мешканці, які живуть у будинках на пішохідній вулиці. 

Проспект Чорновола біля ТЦ «Форум Львів»: простір був створений торговим центром. Цей громадський простір є живий, там завжди багато людей, тобто він функціонує добре.

Площа біля собору святого Юра (2015 рік): це так звана межа компромісу, до якої ми змогли дійти зі суспільством. Церква просила зробити цей простір більш людяним, просила встановити лавки на площі ближче до пам’ятника Митрополиту Андрею. ЛКП «Зелений Львів» постійно займається озелененням. Сподіваємося, що коли там облаштують дитячий майданчик і туди повернуться діти, то простір почне працювати ще краще.

Читайте також: Як змінять громадські простори Львова. Плани урбаністів на 2017-й рік

Площа Музейна (2016 рік): це динамічний проект, який створює миттєвий ефект. Місцевий бізнес зміг знайти порозуміння з містом щодо того, що паркування потрібно обмежити на цій площі, після чого цей громадський простір почав жити по-новому. На жаль, площа позбавлена озеленення і дуже сильно перегрівається влітку. Загалом, тут із озелененням складно, адже боїмося пошкодити історичне середовище та його ідентичність, також там потрібно провести деякі археологічні дослідження. Після цих досліджень, якщо виявиться, що там немає інженерних мереж та археологічних знахідок, які несумісні з деревами, ми зможемо почати роботи.

Площа Синагог, І черга (2016 рік): проект світового рівня. Було проведено конкурс. Його виграв німецький архітектор. Це абсолютно вдалий проект, який був номінований на премію Міс вам дер Рое. Українські проекти такого ще ніколи не досягали.

Простір біля цирку (2016 рік): був дуже сильно занедбаний, площа використовувалася для паркування, не була призначена для дітей, які якраз і відвідують цирк. Тепер вона є цілком безпечною для дітей, там встановлено вуличні меблі та немає паркувального майданчика.

Пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу (2016 рік): є поруч із цирком у сквері. Був проведений конкурс серед місцевих авторів на його реалізацію, але проект був реалізований тільки через чотири роки.

Площа Вишиваного (2016 рік): це сквер із дитячим майданчиком у тихому і спокійному районі. Тут мешканці брали дуже активну участь. Вони його використовують і доглядають за цим простором.

Сквер на вулиці Свенціцького (2016 рік): мало хто знав про існування скверу на Свенціцького, а він є неподалік від корпусу УКУ, школи №27, технікуму залізничного транспорту, коледжу Труша, Академії Мистецтв. Ми оновили цю площу, встановили освітлення. Є ідея, щоб у центрі площі, де багато вільного місця, поставили столи для настільного тенісу, про що висловлювалися мешканці, студенти і викладачі.

Вірменський дворик (2016 рік): був оновлений минулого року та повністю відреставрований. Підприємці озеленили цей дворик, вони доглядають за ним, прибирають.

Читайте також: Зелень замість автівок. Біля Катедри висадять дерева у контейнерах: візуалізація

Сквер на Гетьманських валах (2016 рік): капітальний ремонт.

Пам’ятник Вербицькому (2015): встановлення пам’ятника.

Личаківський район

Сквер на вулиці Водогінній (2015 рік): капітальний ремонт, замощення плиткою.

Сквер на вул. Хмельницького – Височана (2016 рік): капітальний ремонт, замощення плиткою.

Площа Митна (2017 рік): втілення проекту тривало три роки і закінчилося успіхом.

 

Сихівський район

Сквер Гідності – І черга (2015 рік).

Сквер Гідності – ІІ черга (2016 рік).

Сквер на Чукаріна (2016 рік): простір перед церквою та початок ремонту великої пішохідної алеї.

Пішохідна алея на Зубрівській – Морозній (2016).

 

Франківський район

Пішохідна алея на вулиці Пулюя: капітальний ремонт, замощення бруківкою.

Простір на вул. Володимира Великого – Тролейбусній: тут раніше був лише газон та хаотичне паркування, тепер там є велодоріжки, освітлення, лавки, смітники.

Сквер на вулиці Японській: проект розробили студенти «Львівської політехніки», здійснили капітальний ремонт.

Шевченківський район

Скейт-парк на вул. Хмельницького (2016 рік): відважний проект, який розробили та реалізували студенти.

Простір на Миколайчука (2016 рік).

Громадський простір на Підзамче – вул. Хмельницького, 66 (2014 рік): один із перших громадських просторів, який був реалізований. Це комплексний проект для різних користувачів, взятий із досвіду Польщі. Фінансування та ідея – від проекту Ревіталізація Підзаче (Інститут міста).

Залізничний район

Два сквери на вул. Ряшівській (2016 рік): тут є проблеми з вуличними меблями, але зараз це виправляють. Загалом тут проведено замощення плиткою та капітальний ремонт.

Простір для дозвілля на вул. Широкій, 100 (2017 рік): облаштували дитячий майданчик.

Сквер на вул. Садова – Петлюри (2015 рік): демонструє, що просте приведення скверу до ладу та встановлення світла дає позитивні наслідки.

Читайте також: Як зміниться площа Двірцева у Львові. 7 фактів. Візуалізація

«Якщо львів’яни мають цікаві ідеї і хочуть долучитися до облаштування громадських просторів, то запрошуємо звертатися до нас, і ми разом втілюватимемо проекти в реальність», – закликала Олександра Сладкова.

Додамо, ЛКП «Інститут просторового розвитку» має свою Facebook-сторінку. Презентацію повністю можна переглянути за посиланням.

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!