За рік на Львівщині стало майже на 8 тисяч більше ФОПів. Про що це свідчить

4324 0
Динаміка реєстрації дещо знизилась, але загалом залишається позитивною.
ілюстративне фото: Економічна правда

ілюстративне фото: Економічна правда

За 2018 рік на Львівщині зареєстровано майже 8 тисяч ФОПів. Станом на 1 січня 2019 року їх нараховувалось 106 тисяч. Про це ідеться в дослідженні аналітичної системи Youcontrol.

Протягом року у Львівській області зареєстровано понад 19 тис. ФОПів, а ліквідовано – 11 тис., що і дало в підсумку загальний приріст в регіоні у 8%.

Загалом в Україні кількість фізичних осіб-підприємців за рік зросла на 4% і сягнула понад 1,91 млн.

Як на Львівщині, так і по Україні серед лідерів за видом діяльності є ФОПи, що займаються комп’ютерним програмуванням. У Львівській області їх 11% від загальної кількості. На роздрібну торгівлю продуктами і напоями та на інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинає припадає по 6%, на інші категорії – від 1,5% до 3,5%.

За кількісним показником приросту в топі на першому місці розмістилося програмування (+20,7 тис. ФОПів в Україні та +2,5 тис. або 27% на Львівщині).

У категорії Будівництво житлових і нежитлових будівель додалося лише 334 ФОПа, але це відповідає приросту в 138%. Найбільше ліквідувалося ФОПів, а саме – 176, що працювали за КВЕДом Роздрібна торгівля з лотків і на ринках. У відсотках падіння в цій категорії склало майже 16%.

Читайте також: Зміни до трудового законодавства. Що це значить та чому львівський ІТ-кластер проти

За найбільшим відсотковим приростом в Україні програмування також попереду (+27,2%), далі перелік такий:

  • оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах: + 23,8%;
  • роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет: +23,3%;
  • спеціалізована діяльність із дизайну: +22%;
  • інші види освіти: +21,2%;
  • надання інших інформаційних послуг: +21,1%;
  • інша діяльність у сфері охорони здоров'я: +20,4%;
  • діяльність у сфері архітектури: +19,2%;
  • будівництво житлових і нежитлових будівель: +19,1%;
  • інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем: +17,7%.

Читайте також: Львівські підприємці можуть отримати консультацію у всіх ЦНАПах міста

Фінансовий аналітик Роман Корнилюк каже, що є тренд на концентрацію економічної активності в ключових ділових центрах країни, що характерно для держав, які розвиваються.

За його словами, збільшенню кількості ФОПів посприяли спрощення процесу реєстрації та ведення діяльності у сфері малого бізнесу, зокрема підвищення зручності проведення розрахунків та податкових платежів онлайн. Також вплинула і макрофінансова стабілізація та невеликий економічний ріст, що поступово збільшує сукупний попит, зокрема і на продукцію малого та середнього бізнесу.

Водночас ще однією причиною зростання кількості ФОПів є сприятливий податковий режим, що, з одного боку, допомагає малому та середньому бізнесу розвиватись, а з іншого – є способом зекономити на податках, особливо в креативних індустріях, що зараз стрімко розвиваються.

Читайте також: Лікарям ФОПам дозволили проводити вакцинацію

Роман Корнилюк зазначає, що чим більше розвинений малий бізнес, тим економіка ближча до людей і враховує потреби споживача. Окрім того, цей сегмент часто є місцем зародження інновацій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!