За що з липня львів'янам доведеться платити більше?

4030 0
Липень – не лише місяць літніх відпусток. Цьогоріч це ще й переломний період, адже вступає чимало пунктів закону "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", який тягне за собою зростання тарифів та подорожчання. Tvoemisto.tv проаналізувало, що і наскільки подорожчає з липня в Україні, а також – чому не варто спекулювати на цій темі.

Тепло

З 1 липня у Львові, як і в інших містах України, через підняття цін на природній газ, зростуть тарифи на тепло. Нацкомісія з регулювання компослуг (НКК) підвищила в середньому на 40,1% вартість гігакалорії тепла - з 224,3 грн/Гкал (без ПДВ) до 314,2.Відтак, тариф на тепло для Львова зросте приблизно на 34%. Для тих, у кого стоять лічильники, вартість гігакалорії тепла з липня підвищилася з 224,3 до 314,2 грн. Якщо ж лічильника немає, тоді ціна підвищиться з 3-3,2 до 5,2-5,6 грн за обігрів метра площі. Водночас, як отримати компенсацію за оплату за комунальні послуги?

Водопостачання

НКРКУ підвищила тариф на гарячу воду для населення Львова на 45,2-55,9% до 25,04-26,88 гривні/куб. м і на холодну на 38,61%, або 2,22 гривні до 7,98 гривні/куб. м.

«Зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях містян. Вартість послуг збільшується на 2,22 грн. за кубометр. Відтак, середньостатистична сім'я з трьох осіб, яка згідно з розрахунками споживає 8-12 кубометрів, буде платити в місяць на 20-25 грн більше», – повідомили у ЛМКП «Львівводоканал».

Як розповіла речник ЛКП «Львiвводоканал» Уляна Горбата, за водопостачання доведеться платити 4,54 гривнi i за водовiдведення 3,44 гривнi. Разом – 7,98 гривнi.

Раніше тариф на водопостачання становив 3,98 гривнi за кубометр. Тобто, 10-лiтрове вiдро води обходилось у 4 копiйки. З 1 липня за такий об'єм води доведеться платити 4,5 копiйки.

Зараз норма для споживачiв, якi мають централiзоване гаряче водопостачання, централiзоване холодне водопостачання та повноцiнну ванну ­– 380 лiтра на особу. Вони заплатять за це 30,32 гривнi, на 8,58 бiльше.

Алкоголь та цигарки

Для виробників тютюну це друге підвищення у цьому році, у той час як ставки на міцний алкоголь змінюються вже втретє. Відтак,  з 1 липня ставка акцизного податку на спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої підвищилася на 25% - з 56,42 до 70,53 грн за літр 100% спирту, пише ZN.UA.

Крім того, з 1 липня в середньому на 25% підвищився акциз на тютюнові вироби. Специфічні ставки акцизу на цигарки без фільтра складають тепер 96,88 грн/тис. шт, з фільтром - 216,5 грн/тис. шт, на тютюнову сировину, тютюн, його замінники, тютюнові екстракти і есенції, сигари і сигарили - 272 грн/кг. Мінімальне акцизне зобов'язання зі сплати акцизу на цигарки без фільтра зростає зі 101,6 грн/тис. шт. до 127 грн/тис. шт, з фільтром - з 231,7 грн/тис. шт. до 289,63 грн/тис. шт.

Податок на доходи з депозитів та великі пенсії

Також з 1 липня набули чинності три ставки оподаткування на доходи фізичних осіб: 15% – якщо дохід складає до 500 тис. грн, 20% – якщо дохід складає 1 млн грн і 25% – якщо дохід перевищує 1 млн грн. Ставки діють для всіх пасивних доходів, включаючи, зокрема, дивіденди, відсотки, роялті, інвестиційний дохід. За законом, банки повинні будуть інформувати податківців про нараховані відсотки, аби заможні українці не змогли уникнути сплати податків, пише finance.ua.

Однак, депутати хочуть внести зміни до закону, пропонуючи обкласти податком у 18% самі фінустанови.

Законом „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” від 1 липня також запроваджується оподаткування пенсій або щомісячного грошового утримання, які виплачуються з Пенсійного фонду України чи бюджету, якщо вони перевищують 10 тис. гривень. До суми перевищення застосовуватимуться ставки 15% або 17%. Фактично "під ніж" підуть і пенсії держслужбовців, суддів, прокурорів, слідчих, працівників місцевого самоврядування, дипломатів, тощо.

Чому не варто спекулювати  на темі?

На думку директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Міселюка, спекулювати навколо теми підвищення тарифів не варто, адже потреба привести їх до ринкового рівня назріла давно. "Тих, хто виходили на протести проти підвищення ЖКГ послуг, по-людському можна зрозуміти, тому що нікому не сподобається, коли так різко підвищуються тарифи. Проте об’єктивно ситуація така, що тарифи мусять бути підвищені, тому що рішення про їх підвищення штучно відкладалося попередніми урядами, не лише Азарова, але і за президентства Ющенка. Тоді теж відкладались ці рішення на користь різних популістських мір", – нагадав Міселюк.

Однак, надто різке збільшення цих мір може не дати сподіваного ефекту. Наприклад, підвищення тарифів було розраховане на поступові збільшення протягом 3-4 років. "Проте уряд, маючи на меті акумулювати якомога більше фінансового ресурсу, намагається пришвидшити проходження цих етапів. А в Україні є багато верств населення, які будуть не в змозі їх платити. І це буде або зростання боргів, або вибивання різних субсидій на ці платежі, і сподіваного ефекту не буде", – пояснив він.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!