Скільки грошей виділяє Львів на вивезення сміття на місяць

2306 0
Львів вивозить сміття на десятки полігонів, переважно на ближні полігони, але є декілька дальніх, в інших областях.
фото: zik.uа

фото: zik.uа

Під час засідання сесії Львівської міської ради депутати погодили 25 мільйонів гривень для відшкодування за вивіз сміття на полігони зі Львова. Чиновники просили, аби їм виділили щонайменше 50 мільйонів гривень. Саме стільки грошей, зазначала заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк, мало б вистачити, аби розраховуватись за вивіз сміття до вересня. Утім після жвавої дискусії депутати погодили 25 мільйонів гривень і пішли на канікули. Наступне засідання відбудеться у вересні.

«Загалом на ці потреби до кінця року у бюджеті розвитку передбачено 95 мільйонів гривень. Ми пропонували, щоби виділили 50 мільйонів гривень. Орієнтовно середня цифра, яку б ми мали давати перевізникам, – це 16 мільйонів гривень на місяць. Тих 25 мільйонів на вивезення ТПВ покриють частково червень, липень, серпень», – каже Ірина Маруняк.

Читайте також: Депутатові ЛМР погодили будівництво 16-поверхівки на вулиці Кульпарківській

Вона пояснює, що 16 мільйонів гривень – це планова середня сума, але переважно місту вдається економити, контролюючи, куди везуть сміття та на скільки завантажена машина. У деякі місяці вартість вивезення сміття зі Львова коштувала менше 10 мільйонів гривень за місяць. 

«16 мільйонів – це планова цифра. Коли ми формуємо бюджет на цілий рік, то формуємо видатки помісячні, зокрема на ТПВ. Але в процесі того, як відбувається вивезення сміття зі Львова, вдається економити. Стежимо, щоби сміття вивозили переважно на ближні полігони, щоби GPS були справні, щоби машини були максимально навантажені – 18-19 тонн. Тоді менша кількість рейсів, менший кілометраж», – каже вона.

Тому, додає Ірина Маруняк, необов’язково, що щомісяця потрібно 16 мільйонів, але спрогнозувати витрати доволі складно.

Читайте також: У Львові погодили будівництво ще одного житлового комплексу на Збоїщах

«У липні-серпні може бути так, що треба везти на дальні відстані. Тоннаж може збільшитися, бо серпень-липень час баштанних культур», – каже вона і додає, що Львів вивозить сміття на десятки полігонів, переважно на ближні полігони, але є декілька дальніх, в інших областях.

Додамо, що вивезенням сміття зі Львова займаються компанії «Львівспецкомунтранс», «Грінера Україна», «Спецавтотранс-Львів», «Санком-Львів», «Ековей Вейст Менеджмент». У міському бюджеті Львова на 2021 рік на вивезення сміття заклали​ 200 млн грн.

У травні 2020 року Львівські правоохоронці виявили зловмисників, які причетні до розкрадання державних коштів при вивезенні сміття з міста. Йдеться про збитки у розмірі 2 мільйонів гривень. Як встановили правоохоронці під час досудового розслідування, зловмисники за сприяння посадовців підприємств, що вивозять сміття, підробляли документи, вказуючи, що тверді побутові відходи перевозять на сміттєзвалища Київської, Житомирської та інших областей, з якими є офіційна домовленість. Натомість насправді сміття скидали на Львівщині, а в документах завищували вартість перевезень.

Як з'ясувалося, у справі про сміттєві махінації під домашній арешт посадили ексдиректора «Грінери» та заступника директора ТОВ «Санком Львів».

Нагадаємо, у лютому 2018 року у Львові оголосили тендер на проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій,12. На початку червня міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання кредиту на 35 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Тендер на будівництво оголосили 9 червня. На перший етап тендеру пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу тендеру пройшли 5 компаній. Наприкінці 2018 року міськвиконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Після того ЄБРР затвердив переможця міжнародного тендеру на будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки відходів у Львові. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва). Мешканці району натомість неодноразово перекривали вулиці, виходили на протести та зверталися до суду, виступаючи проти заводу, оскільки вважають його екологічно небезпечним. Водночас проєкт заводу вже пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок Мінекології про його безпечність.

Натомість на місці Грибовицького сміттєзвалища планують створити парк.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!