За які медпослуги пацієнтам доведеться платити. Роз’яснення НСЗУ

5863 0
Окрім гарантованих безкоштовних послуг, які почнуть надавати з 2020 року, буде й список тих, за які пацієнти платитимуть самостійно.
Фото: life.pravda.com.ua

Фото: life.pravda.com.ua

Із 2020 року в Україні має повноцінно запрацювати медреформа, але перед цим Верховна Рада ще має проголосувати за програму медичних гарантій – перелік послуг, які Національна служба здоров’я замовлятиме у медзакладах та оплачуватиме їх із держбюджету. Крім цього переліку, з’явиться й список послуг, за які НСЗУ не платитиме. Про це в інтерв’ю виданню Сьогодні розповів голова НСЗУ Олег Петренко.

Читайте також: Менше черг, більше пацієнтів. Що змінила медреформа у Львові

Зокрема, до списку послуг, за які українцям доведеться платити самостійно, ввійдуть послуги оздоровлення: масаж, фізіотерапевтичні послуги, сервіс, естетична та косметологічна медицина, стоматологія та ортодонтія.

«Однак екстренну стоматологічну допомогу та стоматологічну допомогу дітям будуть покривати. Не критичні послуги не входитимуть у програму медичних гарантій. Цей "негативний" перелік переглядатимуть щороку», – каже Олег Петренко.

Решта послуг, за його словами, будуть входити у гарантований пакет медпослуг, вартість яких відшкодовуватимуть із держбюджету. Екстренні медпослуги надаватимуть без направлення.

Також НСЗУ частково відшкодовуватиме й операції, якщо їх вартість не перевищуватиме національні тарифи в державних та приватних медзакладах.

«Наприклад, ми знаємо, що в Польщі одну лазерну корекцію зору роблять на 1000 населення. В Україні точно не може бути більше. В межах нашого замовлення медпослуг ми кажемо, що цього року можна зробити, наприклад, 500 лазерних корекцій в області за певним тарифом. Відповідно на цю кількість послуг і буде контрактуватися кожен медзаклад, який відповідає вимогам. Якщо ми укладемо контракт із цим закладом, то його пацієнти за направленням зможуть отримати безкоштовну операцію», – додав керівник НСЗУ.

Читайте також: У дитячій лікарні Львова можна безкоштовно здати аналізи, що раніше робили лише приватники

Нагадаємо, що запуск безкоштовної діагностики, що передбачає фінансування НСЗУ переліку із 54 основних аналізів та обстежень для пацієнтів, відклали через неготовність медзакладів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!