За якими правилами складатимуть ЗНО-2020. Актуальні критерії оцінювання

3166 0
Інформація допоможе майбутнім учасникам підготуватися до проходження тестів.
Фото: gazeta.lviv.ua

Фото: gazeta.lviv.ua

На сайті Центру оцінювання якості освіти опублікували актуальні характеристики сертифікаційних робіт, критерії оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю та програми ЗНО-2020 року. Інформація допоможе майбутнім учасникам підготуватися до проходження тестів.

У характеристиці сертифікаційної роботи з певного навчального предмета зазначили структуру тесту, кількість та типи завдань, навели схему нарахування тестових балів і кількість балів, які можна отримати, правильно виконавши всі завдання тесту. Наприклад, сертифікаційна робота з української мови і літератури налічує 58 завдань різних форм і складається з трьох частин: «Українська мова» (33 завдання), «Українська література» (24 завдання) і «Власне висловлення» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

Читайте також: ЗНО з математики стане обов'язковим із 2021 року

Натомість з математики 35 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (20 завдань), на встановлення відповідності (4 завдання), відкритої форми з короткою (8 завдань) та розгорнутою (3 завдання) відповіддю. А з історії – 60 завдань різних форм і складається з двох частин: «Історія України ХХ – початку ХХІ ст.» (30 завдань) та «Історія України від найдавніших часів до кінця ХІХ ст.» (30 завдань). Також у характеристиці вказали час, відведений на виконання тесту, що допоможе раціонально розподілити час для написання та виробити власну стратегію ефективної роботи під час проходження ЗНО.

Критерії оцінювання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю містять розширену інформацію про нарахування балів за виконання завдань за певним критерієм. Приміром, після ознайомлення з критеріями оцінювання власного висловлення з української мови учасник тестування буде знати, з яких частин має складатися власне висловлення та наявність яких помилок призведе до зменшення кількості тестових балів під час оцінювання цього завдання.

Читайте також: Як планують змінити вступ до вишів наступного року. Топ-10 пропозицій МОН

Програми зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року містять вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учасників з певного навчального предмета. Саме на основі програм ЗНО, які розробляє та затверджує Міністерство освіти і науки України,  укладаються тестові завдання сертифікаційних робіт. Фахівці Українського центру пояснюватимуть особливості виконання компетентнісних завдань у щотижневій рубриці «Готуючись до ЗНО» на сторінці Українського центру оцінювання якості освіти у Facebook.

Також стануть у пригоді під час підготовки до тестування завдання сертифікаційних робіт попередніх років, які розміщено у рубриці «Тести минулих років»



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!