«Забезпечені усім необхідним»? Чи вистачить в Україні коштів на вакцину та лікування ковідних хворих

1366 0
На закупівлю вакцини необхідно щонайменше 5,2 млрд грн.
Фото: National Cancer Institute for unsplash.

Фото: National Cancer Institute for unsplash.

З державного бюджету на 2021 рік для лікування і закупівлю вакцин від Covid-19 передбачено 16 млрд грн і цих коштів має вистачити.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну. З ним не погоджуються як у державному підприємстві «Медичні закупівлі», так і в Національній службі здоров’я України, повідомляє Українська правда.

Читайте також: «Помаранчевий» карантин. Уряд назвав умови обмежень, які діятимуть до локдауну

Зокрема, гендиректор ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов заявив, що для ефективної імунізації населення та подолання коронавірусної хвороби 2,6 млрд гривень (вони передбачені у загальній сумі 16 млрд грн) на закупівлю вакцин від Covid-19 критично мало.

За його підрахунками, для цього необхідно щонайменше вдвічі більше – 5,2 млрд грн.

Жумаділов каже, що вартість вакцин від Covid-19 буде коливатися від $3-4 до $15-20 за дозу. Для однієї людини потрібно дві дози. В теорії, за його словами, при великих обсягах закупівлі, ціну могли б і знизити, однак через високий попит на неї, навряд чи варто на це очікувати раніше літа 2021.

Гендиректор ДП «Медичні закупівлі» нагадує, що у межах механізму COVAX Україна отримає вакцини для 20% населення, тож доведеться самостійно закупити орієнтовно 22 млн курсів (курс складається з двох щеплень. – ред).

Прем’єр Шмигаль  також на засіданні Кабміну заявив, що у 2021 році лікарні будуть забепечені усім необхідним для лікування хворих на Covid-19. «Лікарні будуть забезпечені всім необхідним – і киснем, і ліками, і засобами індивідуального захисту», – зазначив він.

Проте в Національній службі здоров’я України зазначають, що враховуючи  «динаміку захворюваності і зростання навантаженості на систему, уже у другому кварталі доведеться у десять разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з Covid-19». А також відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами.

Читайте також: У МОЗ визнали, що карантин вихідного дня не дав очікуваного ефекту

Окрім того, уряд на засіданні 2 грудня вніс вакцини від Covid-19 до переліку лікарських засобів, необхідних для боротьби з коронавірусною хворобою, чим звільнив їх від сплати податку на додану вартість. Наразі виробник у документі не вказується.

Нагадаємо,.як повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, МОЗ розраховує на підтримку нардепами ініціативи про збільшення фінансування медичної галузі у державному бюджеті на 2021 рік із 159 млрд грн до 296-ти.  

«МОЗ пропонує передбачити видатки на систему охорони здоров’я у розмірі 296 млрд грн. Натомість у поданій урядом до другого читання редакції проєкту держбюджету на медицину закладено лише 159 млрд грн», – сказав міністр.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!