ЗАЕС працює одним енергоблоком. У Енергоатомі кажуть про небезпеку

1307 0
Це 6-ий енергоблок, і він працює в режимі так званого «острова» на забезпечення потреб в електриці самої ЗАЕС.
Запорізька АЕС/Фото: з відкритих джерел

Запорізька АЕС/Фото: з відкритих джерел

Зараз Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії. Про це заявив президент Енергоатома Петро Котін, передає Укрінформ. 

«Запорізька атомна електростанція зараз працює одним енергоблоком. Це 6-ий енергоблок, і він працює в режимі так званого «острова» на забезпечення потреб в електриці самої ЗАЕС», – пояснив він.

Котін назвав таку ситуацію небезпечною, оскільки такий режим не передбачався для ЗАЕС.

За даними Енергоатома, наразі енергоблок №6 працює нормально, однак негайно потрібно відновити усі лінії зовнішнього живлення електростанції.

Читайте також: Єврокомісія запропонувала Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги

Котін зазначив, що у випадку зупинки енергоблока будуть запущені дизель-генератори, які забезпечуватимуть охолодження реакторів.

Нагадаємо, 5 вересня внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли росіянами Запорізької АЕС, була відімкнена остання лінія, яка з'єднувала вузол ЗАЕС із енергосистемою України. 

Додамо, що президент України Володимир Зеленський під час зустрічі генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.

За словами президента України Володимира Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!