Загартовуйтесь та носіть маски. Як уберегтись від коронавірусу. Поради лікарів

18076 0
Медики розвінчали міфи про коронавірус та дали поради, як не захворіли.
Фото: volynpost.com

Фото: volynpost.com

ГО «Інститут Просвіти» спільно з медиками підготували поради, як уберегтись від зараження коронавірусом та розвінчали міфи про захворювання.

За словами лікаря-інфекціоніста Ігоря Гайдука, маска – навіть саморобна, рукавички та окуляри мають стати невід’ємною частиною одягу. На COVID-19, за його словами, перехворіє більшість населення.

Читайте також: Чи допоможе парацетамол? Лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук про коронавірус

«Переважно, це буде в легкій формі або середньої тяжкості, тож не потребуватиме госпіталізації. Наразі ж виглядає так, що в більшості людей організм здатен розпізнавати вірус та виробляти до нього антитіла. Тобто здоровий молодий організм може переносити хворобу без особливих ризиків. Тут не варто згущувати фарби. Зрештою, це не сказ, де стовідсоткова смертність. Однак залежно від соціальної відповідальності, віку хворого, супутніх хвороб, відсоток летальності зростає. Тому коронавірус особливо небезпечний саме для людей зі слабким здоров’ям та шкідливими звичками, а також для старших людей. Максимальний показник летальності у людей, яким за 65 років – 15%. Це багато. Тож сьогоднішній світовий карантин більше потрібен саме для них, а також, аби суттєво зменшити надмірно велику кількість хворих, зокрема в лікарнях», – каже лікар.

Що робити, якщо захворіли під час карантину

Коронавірус ще не вивчений достатньо, тож і специфічного лікування немає. Його симптоми дуже схожі на ті, які викликає група респіраторних інфекцій: сухий кашель, висока температура, важке дихання, суха слизова носової порожнини.

Не бійтеся проявів респіраторних інфекцій легкої і середньої важкості. А також температури до 39, якщо, звісно, ви нормально її переносите. Висока температура – це потужний стимул для виробництва великої кількості антитіл, які вчасно зупиняють розмноження вірусів. Це правило стосується і коронавірусу. Якщо хворий може переносити температуру 39, не варто її збивати жарознижувальними препаратами. Краще фізичними методами:  душ під теплою водою або рясне обливання голови теплою водою.

Аби не було інтоксикації, пийте багато солодкої води. Узвари, 5% глюкоза, розведена водою 1:1, кока-кола, що нейтралізує ацетон та запобігає другій хвилі токсикозу. Малеча особливо потребує вуглеводів, тому під час високої температури, забезпечте їй рясне і солодке пиття. Для дітей до 5 років сумарна потреба рідкої їжі і рідини – 100ml/kg. Для старших вікових груп – 2-2,5 l/добу. Коли людина багато п’є, знижується рівень інтоксикації та покращується обмін речовин.

Читайте також: МОЗ застерігає від псевдоліків від коронавірусу, що рекламують в Україні

Якщо ж у хворого холодні кінцівки, марення, біль, температура, треба знижувати парацетамолом і поєднанням нош-пи та папаверину. Так каже світовий медичний протокол. Важливе уточнення. Під час епідемії коронавірусу ВООЗ застерегла від вживання нурофенів та ібупрофенів: вони утворюють небезпечні сполуки, які суттєво погіршують стан хворого.

Коли варто викликати лікаря

Кожен має навчитися вимірювати власну частоту дихання. У нормі в дорослих та дітей, старших як 5 років, вона має бути до 20 вдихів та видихів за хвилину. Якщо ж людина дихає за хвилину понад 30 разів – це привід негайно викликати швидку. У разі пневмонії будь-якого походження насамперед зростає частота дихання. Це основне правило, яке нині мають засвоїти всі.

Під час епідемії коронавірусу ВООЗ застерегла від вживання нурофенів та ібупрофенів: вони утворюють небезпечні сполуки, які суттєво погіршують стан хворого.

Карантин – зміцнити імунітет

Наразі ліків, які би допомогли вберегти від коронавірусу, немає. Хто вів здоровий спосіб життя і піклувався про власне здоров’я, той або не захворіє, або легко перенесе хворобу.

Втім, зміцнювати захисні сили свого організму ніколи не пізно, але над цим треба працювати щоденно. І під час карантину для цього з’являються майже всі потрібні умови.

Читайте також: Чим коронавірус відрізняється від грипу. Пояснення ВООЗ

Всім своїм пацієнтам раджу обливати себе та дітей холодною водою. Починайте поступово: спочатку потримайте секунду ноги в холодній воді і так з кожним днем збільшуйте ділянку обливання. Проходьте в день 10 тисяч кроків, обмежте зайву їжу та алкоголь, вживайте якомога більше вітамінів, можуть бути навіть аптечні. Краще полівітаміни. Дітям і жінкам після 30 років обов’язкове вживання вітаміну Д. Не забувайте про правильне харчування – це один з найкращих способів захистити свій організм від будь-яких вірусів застуди та грипу.

Поради на кожен день під час карантину

Ідеальний варіант, аби на час карантину всі магазини та аптеки торгували із віконечок. Якщо такої змоги немає, заходьте в магазин у масці, в одноразових рукавичках та окулярах, можна сонцезахисних. Звісно, це не дає 100% захищеності, бо вірус може проникнути і через керамічний фільтр, однак це суттєво зменшує концентрацію вірусу. 

Ще одна причина, чому маску мають носити не лише хворі, а й здорові: вона захищає обличчя від додаткового дотику руками. У наш час треба просто викорінити звичку торкатися обличчя. Тому маски треба носити всім. Якщо немає аптечної – шийте самі. Можна із марлі, бинтів, будь-якої тканини, що дихає. Головне, аби було 4 шари тканини, можна між ними вставити вату. Кожного дня прати та прасувати під високою температурою. Краще, аби були одноразові.

Коли прийшли додому з вулиці – повністю переодягайтеся. На тканинній поверхні вірус може жити до тижня, а то й більше. Якщо в квартирі хтось зaхворів, протирайте поверхні антисептиками. Якщо їх немає, тоді 70% спиртом чи горілкою. У всі часи це були найефективніші антисептики.

Читайте також: Як зробити антисептик вдома. Відео

Гуляйте не в людних місцях та зберігайте відстань 3 метри. Прогулянки на свіжому повітрі – життєво потрібні в оздоровленні кожного організму, особливо дитячого. У період карантину гуляти також можна. Однак не в людних місцях та дотримуючись відстані між людьми – три метри. Якщо на вулиці велике скупчення людей, уникайте його або одягайте маску. Не користуйтеся громадським транспортом.

Регулярно провітрюйте квартиру. У провітрюваних приміщеннях вірус довго не затримується.

Не спілкуйтеся безпосередньо з людьми, які повернулися із-за кордону за минулі два тижні.  Примусово відправляти на двотижневу обсервацію всіх, хто повернувся з-за кордону. В ідеалі це би мало контролюватися на державному рівні, як нині є в Ізраїлі. Однак ситуація сьогодні надто складна, тож люди мають і самі за цим стежити. Самоізоляція – ефективний цивілізований метод карантину.

Більше позитиву. Особливість нинішньої пандемії в тому, що ми спостерігаємо за її перебігом в соцмережах. А отже, стаємо споживачами нерідко не достовірної інформації. А страх і паніка послаблюють наш організм.

Візьміть на себе відповідальність. Маємо виконувати вище перелічені правила. Це допоможе уникнути неконтрольованих  масштабів епідемії. 

Читайте також: В Україні одужав перший пацієнт із коронавірусом

Мфи про коронавірус

  • Вакцина від кору допомагає від коронавірусу. Насправді щеплені від кору не хворіють лише на кір або ж хворіють у значно легшій формі за нещеплених за умови відсутності епідемії.   
  • Цинкові жувальні пластини захищають від коронавірусу. Цинк справді покращує роботу імунної системи, однак такі ж дії мають безліч інших препаратів. Тут радше питання віри. У такому разі й звичайна вода стане цілющою.
  • Декасан зменшує концентрацію вірусу. MОЗ вже спростувало це.
  • Влітку епідемія спаде. Ми занадто мало знаємо про коронавірус, аби стверджувати, що влітку він зникне.
  • Молодь і діти не хворіють. Хворіють, але переносять хворобу легше. А також можуть бути носіями хвороби, навіть не підозрюючи про це. Тому мають обмежити контакти зі старшими людьми. Власне через це цей вірус і дуже небезпечний – його поширюють здорові люди.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!