Захист мови та зміни ДБН. Із чим ідуть на вибори Лариса Ніцой і Роман Фединяк

1637 1
Які пріоритети «Слуги народу» і «Народного руху України» в парламенті та що робити із незаконними забудовами.
ілюстративне фото: Reuters

ілюстративне фото: Reuters

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. Участь у дебатах беруть як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, а також експерти проекту. Зокрема, про свої плани в парламенті розповіли конкуренти у 117 окрузі Лариса Ніцой, яку висунув «Народний рух України», та член партії «Слуга народу» Роман Фединяк, який під час президентської кампанії був довіреною особою Володимира Зеленського на Львівщині. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

У боротьбі проти «руского міра»

Лариса Ніцой каже, що вона впродовж останніх трьох років, як громадська діячка, доклала чимало зусиль до ухвалення законів про квоти на радіо та телебачення, про освіту та про мову. За її словами, підтримки від львівських депутатів вона не мала.

«У законі про мову львівські депутати ухвалили норму, згідно з якою депутати Верховної Ради можуть розмовляти не лише українською. Чому саме львівські депутати відстоювали у законі про освіту навчання мовами меншин, хоча це суперечить рішенню Конституційного суду? Чому львівські депутати не діяли на законодавчому рівні, коли Медведчук скуповував українські телеканали?» — риторично запитує вона.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

На думку Лариси Ніцой, «Народний рух України» бачить в ній бійця за все українське, і тому вирішив підтримати її кандидатуру. Саме захист проукраїнських інтересів кандидатка називає своєю місією і каже, що попередній парламент був доволі «тепличний» і не захистив українські цінності.

«Цей парламент буде полем битви між армією «руского міра» та армією українською. Сили у цьому поєдинку будуть нерівні, адже за «рускій мір» стоїть ціла Росія, а за нами вже невідомо, чи Європа стоїть. Тому боєць повинен бути достойний, «штик» — незламний», — каже вона.

Нові законодавчі ініціативи

Передвиборча програма Романа Фединяка складається із двох частин. Перша стосується принципів його партії, друга — проблем округу. Одними зі своїх пріоритетів він називає скасування депутатської недоторканості та повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, як вимагає Європейський Союз, а також запровадження економічного паспорта для українців.

«Це необхідно для того, щоб люди отримували дохід від експлуатації природніх ресурсів. Така практика працює у низці Європейських країн, Арабських еміратах та США», — каже Роман Фединяк.

Читайте також: Депутати, вартовий та орлиця. Хто балотується у Залізничному і Шевченківському районах

Він говорить, що проблеми округу також допоможе вирішити закон про будівельні норми, який, зокрема, передбачатиме, що інфраструктуру в районі має розбудовувати саме забудовник. Крім того, він вважає важливим ухвалення закону про онлайн-освіту та внесення змін до закону про соціальне забезпечення, аби «учасники АТО, багатодітні сім’ї та пенсіонери не чекали в чергах на соціальну допомогу».

Між округом та парламентом

На думку Романа Фединяка, депутат-мажоритарник першочергово має працювати на окрузі. Він каже, що в Україні ухвалили «багато хороших проукраїнських законів», які, за його словами, ніяк не впливають на добробут громадян.

«Працюючи на окрузі, депутат має розуміти його проблеми, формувати відповідні ініціативи, а з них — законопроекти та подавати їх у Верховну раду. Саме від такої роботи люди відчуватимуть користь», — каже Роман Фединяк.

У свою чергу Лариса Ніцой говорить, що округ делегує свої повноваження депутату для його захисту на загальнонаціональному рівні.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується у Галицькому і Франківському районах

«Звісно, депутат має цікавитись проблемами округу, але це не означає, що він буде фарбувати лавочки та ремонтувати колектори — це робота місцевих депутатів. Якщо місцевому депутату щось не вдається вирішити через «штопор» у законі, вже тоді народний депутат має вирішувати це на законодавчому рівні», — каже вона.

Роман Фединяк звертає увагу на те, що Лариса Ніцой не проживає у Львові і родом із Кропивницького, і цікавиться, чи розумітиме вона свій округ у разі обрання народною депутаткою. Кандидатка відповіла, що, незважаючи на те, що сама вона проживає в Києві, а її бізнес є у Кропивницькому, до Львова вона навідується часто, тому проблеми округу знає добре.

За словами Романа Фединяка, його партія не підпише коаліційну угоду без пунктів про скасування депутатської недоторканності та повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а Лариса Ніцой — без пунктів про імпічмент президента та скасування недоторканності.

Мова розбрату

Під час дебатів Лариса Ніцой згадала про заяви керівника партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова та очільника Офісу президента Андрія Богдана щодо регіонального статусу російської мови в Україні та проведення референдуму щодо мовних питань.

«Я не хочу надавати ваги словам Анідрія Богдана — це адміністративна фігура, яка ніяк не впливає на ідеологію партії, заяви Разумкова я також не чув. Я, як львів’янин, вважаю, що такі речі є неприпустимими. Державною мовою є українська», — відповідає Роман Фединяк і каже, що референдуму щодо мови він не підтримає.

Читайте також: Футболіст, активістка, лікар. Хто балотується у Шевченківському і Личаківському районах

«Питання мови є принциповим для президента та керівництва партії. Усі заяви щодо мовного питання — це спроби дискредитувати президента і вертикаль влади, яка у нього є», — впевнений він.

Експерта проєкту, керівника Комітету підприємців Львівщини Романа Зафійовського у свою чергу цікавить, чи Лариса Ніцой, ставши народною депутаткою, вітатиме пільги чи дотації на підтримку української мови. За словами кандидатки, українську варто розвивати різними шляхами — наприклад, популяризувати вітчизняний медіапродукт, будувати кінотеатри. Вона каже, що проти ухвалення закону про «мови науки», згідно з яким дисертація може бути написана не лише українською, а й мовами країн ЄС, адже це, на її переконання, унеможливить розвиток вітчизняної науки. Натомість, каже Лариса Ніцой, дисертація має писатися українською і перекладатися мовами ЄС.

«Слід збільшити фінансування Академії наук, зокрема, Інституту української мови, адже станом на сьогодні вона «відправлена» на триденний робочий день і не може належно виконувати своєї роботи», — каже вона.

Перші кроки

У першу чергу в парламенті Роман Фединяк пропонуватиме закон про внесення змін у ДБН. На його думку, за прикладом країн Європи забудовник спершу має створити відповідну інфраструктуру, а вже потім зводити житловий масив.

«Цей законопроект ми готували спільно з командою. Ми спілкувалися із забудовниками, і практично кожен з них готовий облаштовувати інфраструктуру та передавати її у комунальну власність. Єдина їхня вимога — звільнення від інвестиційного внеску (1-2% від кошторису забудови)», — каже він. 

Лариса Ніцой натомість у першу чергу обіцяє ввести жорсткішу відповідальність для місцевої влади за порушення норм прописаних у ДБН.

Читайте також: Хто більше любить Україну? Як Порошенко і Вакарчук одночасно агітували у Львові. Репортаж

«Це проблема не лише Львова, а й усієї України. Порушуються норми будівництва, генеральні плани, але місцева влада не несе жодного покарання. Вивчаючи це питання, я дізналась, що у світовій практиці використовують макет міста, щоб забудовник, який хоче щось зводити, міг побачити, чи це можна робити, чи ні», — каже кандидатка.

Роман Фединяк також вважає, що Львову потрібно затвердити новий генеральний план, адже зараз за допомогою суду можна змінити цільове призначення земельної ділянки. В Україні він вважає за необхідне запровадити затвердження генерального плану на двох рівнях за прикладом Франції — міською радою і уряд.

Роман Симович

Реалізовано в межах проекту за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
19 Липня, 2019 12:22
666 ... львів'ян запрошують послухати ..звуки клавесина ... це не до порівняння приємніше і корисніше для людей , ніж "звуки" , які "виробляють" оті "ніцої" ... Слава Україні !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!