Закон про пільги зі сплати комунпослуг, податків та кредитів підписано. Кого стосується

16591 0
З 1 березня до 30 квітня підприємці звільняються від штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків, а громадяни – комунальних послуг та споживчих кредитів.
Фото: buildersclub.com.ua

Фото: buildersclub.com.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу, зокрема, - щодо підтримки платників податків, громадян при сплаті комунпослуг і кредитів та щодо доступності лікарських засобів і медичних виробів. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зазначається, що відповідні закони Верховна Рада ухвалила на позачерговому засіданні 17 березня.

Зокрема, президент підписав закон, який спрощує процедуру закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з коронавірусом. Лікарські засоби, призначені для боротьби з вірусом, ввозитимуть без мита і ПДВ.

Читайте також: Українцям через карантин відшкодують частину оплати за комунальні послуги

"Медикам, які зайняті на роботах з ліквідації захворювання, встановлено надбавку у розмірі до 200% заробітної плати. Працівники отримують можливість за рішенням роботодавця працювати з дому або взяти неоплачувану відпустку протягом усієї тривалості карантину", - йдеться у повідомленні.

Також на період карантину не нараховуються штрафи і пеня за несплату житлово-комунальних послуг, забороняється зупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі, заборонене примусове виселення громадян за несплату житлово-комунальних послуг.

Крім цього, президент підписав закон щодо підтримки платників податків. У вказаний період не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату чи несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ.

Читайте також: У Львові розроблять план заходів для підтримки бізнесу на час карантину

З 1 березня до 30 квітня фізичні особи-підприємці звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе. При цьому цей період зараховується до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.

Також запроваджується мораторій на проведення податкових перевірок з 18 березня до 31 травня 2020 року.

Читайте також: Що зміниться для бізнесу на час карантину. Деталі

І, що важливо, 1 березня 2020 року до 30 квітня 2020 року громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчий кредит.

Як пояснили у коментарі для Tvoemisto.tv у Асоціації банків Львівщини , споживчий кредит – це кредит, який надається для придбання товарів тривалого користування (автомобілі, меблі, складна побутова техніка), на споживчі цілі, на навчання, лікування тощо.

Окрім цього, як зазначають в Асоціації, уряд доручив у дводенний термін з дня набрання чинності Закону розробити нормативний акт щодо подібних пільг для користувачів іпотечними кредитами.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!