Законопроекти тепер можна обговорити та вдосконалити он-лайн

1512 0
Громадські активісти запустили сайт для публічного обговорення та вдосконалення законопроектів e-zakon.org. Першим, запропонованим для обговорення документом, стала “Зелена книга” державної політики у сфері електронного урядування в Україні.

Творці проекту вважають, що відповідно до вимог громадянського суспільства, базові державні політики та законопроекти в обов’язковому порядку мають бути обговорені та погодженні з громадськістю, пише ZAXID.NET.

«Натомість досі обговорення законопроектів проходили офлайн або в кращому випадку опубліковувались на різних профільних сайтах міністерств, де можна було прочитати законопроект та відправити відгук на електронну пошту. Це не дозволяло створити дискусію, розглянути попередні відгуки або підтримати найкращі з них. В нашій системі ми постарались врахувати всі ці недоліки», — зазначив розробник системи, програміст Володимир Фльонц.

За його словами, практика розвинутих європейських країн показала, що колективна робота над створенням основних законів може бути дуже ефективною та значно покращити текст документу, врахувати найдрібніші аспекти. Так у 2009-2011 роках розроблялась нова конституція Ісландії. Такої якості та уваги до найменших дрібниць практично неможливо досягти в невеликій групі авторів законопроекту.

Нагадаємо, що нещодавно прем'єр-міністр Арсеній Яценюк акцентував увагу на питанні запровадження електронного врядування: «Як в парламенті, так і в уряді, ми фінансуємо компанії, які виготовляють папір. Тонни паперу, години й місяці передачі паперів, які застрягають міністерствах, відсутня швидка реакція на листи. Ми повинні перейти на систему електронного урядування», - заявив на одному із засідань уряду Яценюк.

Тому, за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування при Кабінеті Міністрів України, першим документом запропонованим для широкого обговорення став проект “Зеленої книги” державної політики у сфері електронного урядування.

Зелена книга вже була презентована в 11 великих містах України, тим не менш в її обговоренні не змогли прийняти участь всі бажаючі з різних регіонів, саме тому розробники нової платформи для обговорень запропонували усім долучитись до онлайн обговорення цього важливого документу.

Як зазначається, усі пропозиції приймаються до 19 грудня 2014р. включно. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!