Закриття ринків у Львові. Що думають про це власники кількох з них

15497 0
Це може призвести до більших натовпів в супермаркетах та продуктових магазинах.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

На Львівщині і у Львові, зокрема, прийняли рішення про закриття всіх продуктових ринків до стабілізації епідситуації. Що про заборону думають власники самих ринків Tvoemisto.tv розпитало у Романа Федишина та Юрій Путаса.

Роман Федишин, власник «Шувару», голова Асоціації оптових ринків сільськогосподарської продукції України:

Чи вважаєте обґрунтованим рішення про закриття продуктових ринків?

Ситуація у Львові на ринках направду є непогана – завдяки злагодженій дії міста, області і бізнесу. Ми мали чітку реакцію міста і штабу з ТЕБ і НС на неналежну роботу окремих об’єктів, закриття двох, трьох ринків… Закриття ринків з економічного погляду вважаю помилкою. Це призведе до більших натовпів в інших місцях. Бо у нас досі торгівля була роззосереджена і люди давали собі раду. І торгівля досить непогано справилася. Але, звісно, якщо є загроза розповсюдження, то звичайно потрібно йти на жорсткі міри.

Якими ви бачите ці міри?

«Шувар» працює в жорсткому обмеженому карантинному режимі вже протягом місяця. Велика кількість клієнтів відпала, як-от ресторани, тепер відпадуть ще й роздрібні ринки. Почався сезон ранньої продукції, що починає їхати з Херсонщини. Якщо люди не зможуть продати і купити, то це будуть величезні втрати. Потрібно спокійно пережити Великдень, проаналізувати ситуацію із захворюваності і з вівторка, на мою думку, потрібно приймати рішення про часткове послаблення.

Верхній «Шувар» працює лише на 10%. Звичайно, найскладніше на оптовому ринку. Триває сезон посадкових матеріалів, щоби люди висаджували продукцію за містом. Треба дати можливість тим, хто виростив продукцію, продати її, і дати можливість її купити. Звичайно, це має бути безпечно. Ми робимо все, щоб не стати місцем розповсюдження інфекції. Провітрювання, дезінфекція та кварцування приміщень, безпека працівників і підприємців. Найскладніше, звичайно, із безпекою відвідувачів, йдеться про кількість людей в одному приміщенні.

На оптовому ринку чимало людей. Чи багато порушень?

Складно було, бо багато людей в один момент перед святами приїхали. Добре, що на рівні держави прийнято рішення про обов'язкові маски, бо маски у покупця – це захист для тих, хто працює на критичній інфраструктурі, хто контактує з великою кількістю людей. Ми людей без масок не впускаємо. Кожного дня до 20 клієнтів з машинами видаляються за межі ринку. Є порушники, багато конфліктних ситуацій. На останні три дні ми запросили до себе працівників поліції. Вони допомагали справитися із напливом покупців.

Раніше повідомлялося про підозри інфікування коронавірусом серед кількох працівників «Шувару». Чи вони підтвердилися?

Зроблено понад 400 тестів. Було 12 підозр і лише один випадок підтвердився. Він (хворий – ред.) знаходиться уже два тижні на самоізоляції, здав аналіз повторно. Ні в кого з родини позитивного результату немає, про що засвідчили результати ПЛР. Перетік хвороби у нього повністю безсимптомний.

Юрій Путас, власник Галицького ринку:

Як ви розцінюєте рішення про закриття продуктових ринків?

Вважаю таке рішення (про заборону роботи ринків на час карантину – ред.) незаконним. Немає потреби закривати стратегічні об’єкти життєдіяльності. Для цього немає підстав. Працівники продовольчих зон працюють, аби львів’яни могли забезпечити собі існування. Вони дотримуються всіх визначених заходів безпеки.

У мене складається враження, що влада працює не на економіку, а проти – знищує малий і середній бізнес. Питання стоїть про послаблення, а не про посилення (карантинних заходів – ред.). Є країни, які жодного дня не були в карантині і все гаразд. Ринок – такий самий як супермаркет, то чому ті все ще працюють, а роботу ринків заборонили? Я можу вам з точністю сказати, що на ринку навіть безпечніше, аніж в супермаркетах.

Нагадаємо, що ринки у Львові працювали, але за певних умов, зокрема відвідувачі могли перебувати там лише в масках і на безпечній дистанції. Кількох підприємців за порушення цих умов уже встигли оштрафувати. Пізніше МОЗ заборонила роботу ринків.

Коли і на скільки часу закриють?

Вчора,15 квітня, обласна комісія ТЕБ і НС заборонила роботу ринків на Львівщині. А з 16.00 год. 18 квітня продуктові ринки закривають і у Львові. Ринок «Шувар» і надалі працюватиме, бо належить до оптових. Окрім того, є прописана угода між ринком та департаментом економічної політики ЛМР про забезпечення населення продуктами харчування та продовольчими товарами у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації.

Міський голова Львова раніше заявив, що у Львові краща ситуація на ринках, аніж в інших регіонах. І пояснив прем‘єр-міністру та головному санітарному лікареві, що у Львові ввели жорсткі санітарні вимоги на ринках і одразу закривають порушників, а також, що на львівських ринках, на відкритому повітрі є безпечніше, аніж в супермаркетах. 

«Щойно отримали офіційне роз‘яснення пана Ляшка про те, що його позиція щодо закриття ринків є рекомендаційною і рішення за місцевими органами влади. Отож міська комісія з надзвичайних ситуацій щойно прийняла рішення дозволити роботу ринків у Львові до 16:00, суботи 18 квітня. Після цього закриваємо їх аж до кінця карантину - до 24 квітня», –  заявив міський голова.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!