Політична реклама

Замість масла, молока і сиру в Україні все частіше продають рослинні замінники

2301 0
На українському ринку за останні три роки збільшилася кількість молочних продуктів, при виробництві яких виробники відходять від класичної рецептури з метою зменшення собівартості. Про це заявив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

«Останні роки характеризуються збільшенням виробництва молоковмісних продуктів  замінників, фальсифікатів», – говорить він. При цьому фальсифікується все більше видів молочної продукції. Якщо раніше це стосувалося тільки масла і згущеного молока, то в цьому році дійшли руки до молочних продуктів і сирів», – сказав експерт.

За його словами, в дечому український ринок сам диктує виробникам такі умови роботи - тільки перекроївши рецептуру, вони здешевлюють собівартість продукції.

Нагадаємо, що в червні 2011 р. російська галузева асоціація «Союзмолоко» заявила, що український сир, який у великих кількостях експортується на російський ринок, містить пальмову олію. Практика заміни тваринних жирів рослинними, зокрема пальмовою олією, застосовується для зниження собівартості молочної продукції – тонна сухого молока дорожча від тонни пальмової олії втричі. Україна є найбільшим імпортером тропічних жирів – за минулий рік обсяг імпорту зріс ще на 15%.

При цьому, як відзначають експерти, визначити в домашніх умовах вміст пальмової олії в молоці неможливо. «Народний рецепт, що нібито «справжнє» молоко при кипінні дає піну на відміну від того, що містить пальмова олія, не має жодних наукових підстав. Вдома ви ніяк це не визначите. Тільки в лабораторіях, причому ці аналізи дуже складні і дуже дорогі, і не всяка лабораторія, в принципі, може їх провести», – зазначила доктор ветеринарних наук, професор Ольга Якубчак, завідуюча кафедрою ветеринарно-санітарної експертизи Національного університету біоресурсів і природокористування України.

За її словами, самі по собі рослинні масла не небезпечні. Проте в молочну продукцію додаються не просто масла, а трансізомери. Це наслідки маніпуляцій, які відбуваються з маслом в процесі транспортування –  зокрема шляхом спеціальних технологій його згущують, а потім ще раз перетворюють вже при використанні у виробництві. «Є дані, що в зайвих кількостях трансізомери можуть викликати патологію печінки, навіть онкологію. Проблема в тому, щоб в Україні ніхто не проводив дослідження, наскільки безпечні такі продукти для регулярного споживання. Мають бути проведені дослідження, які чітко б сказали - споживання безпечне, але, наприклад, не більше трьох разів на тиждень», – пояснила Ольга Якубчак.

Джерело: "Дело"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!