«Вам не стидно нам це читати?» Мешканці виступили проти будівництва паркінгу біля Стрийського ринку

6944 0
У Львові тривають громадські слухання щодо проекту паркінгу на майже 300 місць в районі вул. Волоської.

У понеділок, 26 лютого, відбулася зустріч з головним архітектором проекту детального плану території в районі вул. Волоської Інесою Скляровою. Відповідно до проекту, ПП «Мега-Тех» планує збудувати офісну будівлю та багатоярусний паркінг на 5-6 поверхів в районі вул. Волоської.

У Великій сесійній залі ЛМР, де відбулась зустріч, під час виступу головної архітекторки проекту відчувалось певне напруження. Зрештою, після 20 хвилин доповіді, її виступ перебив голос із зали: «Вам не стидно нам це читати?», після чого учасники слухань перейшли до запитань стосовно майбутнього паркінгу.

Депутат міськради Ігор Дякович озвучив звернення мешканців будинків, що розташовані біля запланованого будівництва: «Мешканці просять зробити геологічні дослідження, після чого вже затверджувати проект. Без таких досліджень взагалі нереально щось робити. Також мешканці наголошують, що поверховість запланованої будівлі має відповідати висоті навколишніх будинків».

Читайте також: Львів не Відень. Чому ми боїмося втручатися в історичне середовище

У відповідь Інеса Склярова пояснила, що дослідження мають бути проведені після надання забудовнику дозволу на будівництво, оскільки геологічна ситуація на території дійсно не є простою. За її словами, висота будівлі складе 6 поверхів на рівні 21,6 м. Проте ці наміри забудовника можуть бути затверджені тільки після остаточного отримання права користуватись земельною ділянкою.

Тарас Возняк, генеральний директор Львівської Галереї мистецтв, також вказав на проблеми з геологією: «Біля цієї гіпотетичної забудови ще мої діти ходили в садочок. Він почав розповзатися – геологія там у страшенній динаміці. Крім того, там існує корито річки, як правило це передбачає багато метрів торфу. Більша частина міста та весь центр є під загрозою, пропонувати робити там забудову є безвідповідально. Будинки попливуть в різні сторони, оскільки будівництво понизить рівень вод, а торф, який засушиться через це, перетвориться на порох та перестане тримати будівлі», – сказав він.

Проте Інеса Склярова наголосила: будівництво може відбуватися і без відкачки вод, врешті, забудовник може відмовитись від підземних рівнів будівлі.

Читайте також: У Львові на місці монументу слави пропонують облаштувати підземний паркінг

Пан Олег з громадської оганізації «Розвиток громад» вважає, що запропонований детальний план території задовільняє виключно бажання інвестора та забудовника: «На жаль, ви зовсім не подбали про мешканців та громаду Львова. Забудовнику належить гараж, котельня, все. Мабуть, він купив ще і архітектора. Ви хочете змінити червоні лінії, зачепити альтанку на приватній території. На ділянці мала бути наземна парковка, а ви малюєте торгово-офісні будівлі».

Також він підняв питання завантаженості прилеглих вулиць транспортом: «Нова будівля спровокує збільшення потоків транспорту. Будівництво полегшить ситуацію з завантаженістю вулиці?».

Інеса Склярова почала говорити про майбутню заброну на паркування в радіусі паркінгу, проте її відповідь одразу була відкинута: «Ви прямо скажіть мешканцям про те, що їм треба виселятися з будинків, тому що я вважаю цей документ корупційним та шкідливим для міста, зал охоплюють оплески, – а такі архітектори, як ви, не в праві працювати та розробляти проекти для громади міста!».

Головна архітекторка проекту спробувала відкинути звинувачення у корупції: «Якщо хтось звинувачував мене у корупції, ознайомтесь з ухвалою, за яку голосували ваші міські обранці, котрі визначили те, що тут має бути торгово-офісна будівля. Для нас ця ухвала як наказ, якщо ви заперечуєте – пишіть обґрунтовані вимоги».

Читайте також: У Львові обговорили майбутній готель на Лижв'ярській. Зауваження мешканців

Виступи присутніх продовжила пані Анна: «У нас в місті твориться злочин з  відбирання у громади території, що є у комунальній власності. Це приємна вулиця, з вікон мешканці прилеглих будинків бачать схил з деревами, а ви пропонуєте їм вид затулити, збудувати 6-ти поверховий будинок. Цей будинок забирає у людей сонячне світло, і робиться це для того, щоб задовільнити бізнес-інтереси людини, що виступає забудовником. Це злочин міськради, що вона виділила цю ділянку. Хай там буде 2-ох поверховий паркінг, а не 6-ти поверховий будинок. Думаю, мешканці проти і ми будемо наполягати, щоб такий детальний план ніколи не був затверджений», – її виступ переривають овації.

У відповідь Інеса Склярова погоджується із існуванням проблем із доступом сонячного світла та додає, що це питання має бути вирішено шляхом зменшення поверховості забудови чи укладання домовленостей із мешканцями навколишніх будинків.

Місцева жителька попросила розробників проекту подумати про майбутнє дітей: «Чому тут не можна побудувати садочок чи майданчик, центр, який може розвивати дітей, а не парковку, на якій будуть заробляти люди, у яких і так достатньо грошей?», – її слова викликають чергові оплески у залі.

Читайте також: ЛНУ Франка виступив проти побудови паркінгу перед головним корпусом університету

Інший мешканець вулиці Івана Франка зауважив, що наколишні будинки в проекті описані як 4-ох поверхові, хоча насправді більшість із них має лише 3 поверхи. Також він спитав про долю бомбосховища, що розташоване на території проектної ділянки, та нагадав про те, що колись на цій території знаходився дитячий майданчик.

Відповідь головної архітекторки про те, що у розробників проекту немає інформації про бомбосховище, викликає у залі сміх, проте вона обіцяє, що інформація про нього буде врахована у разі, якщо забудовник отримає право на будівництво.

Пан Василь, що представився архітектором, запропонував винести детальний план території на розгляд Спілки архітекторів міста. Ця пропозиція знову викликає оплески у Великій сесійній залі ЛМР. У відповідь розробники проекту попросили внести цю пропозицію письмово, адже самі вони не мають повноважень виносити проект на розгляд Спілки.

Читайте також: Дерева у двориках та ліани на будинках. Як озеленити Львів

Зрештою, представник мешканців навколишніх будинків виголосив пропозицію: «Станом на 25 лютого було зібрано 250 підписів мешканців. Ми просимо не затверджувати пропонований детальний план території, а щодо ділянки, де планується розміщення торгово-офісної будівлі, звертаємось до ЛМР з проханням розмістити спортивно-дитячий майданчик».

Громадські слухання щодо будівництва триватимуть до 12 березня. Свої пропозиції львів’яни можуть подавати до цієї дати у відділ громадського партнерства управління «Секретаріат ради» через Центр надання адміністративних послуг за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!