Замість «прівєт» «вітаю» і не тільки. Як українці реагують на нову норму мовного закону

4478 0
Відомі українські діячі кажуть, що мовний закон набагато важливіший, ніж здається на перший погляд. Бо він про незалежність.
Фото: Vsim.ua

Фото: Vsim.ua

Сьогодні, 16 січня, набула чинності 30-та стаття мовного закону, яка зобов’язує спілкуватися з клієнтами виключно державною мовою. Це стосується супермаркетів, інтернет-магазинів, кав’ярень, банків, АЗС, аптек тощо. Окрім цього, усі освітні послуги, зокрема проведення гуртків і секцій, теж мають надаватись виключно українською. За порушення закону можуть навіть оштрафувати.

Читайте також: Труднощі перекладу? Що не так із українською мовою у Львові

Tvoemisto.tv пропонує переглянути реакцію соцмереж на дію нової норми мовного закону.

Дружина покійного українського журналіста Олександра Кривенка Марія наголошує, що сьогодні свято, досягнення української громадськості, тієї її частини, що освічена, гуманна та інтелігентна.

«Сьогодні – велике свято, дорогі друзі. Досягнення української України – впровадження обов'язкової державної мови в сфері обслуговування. Треба ще надалі вміти це досягнення методично і консеквентно захищати... Дотримання Закону про мову повинно бути беззаперечним. Бо ж цей закон  це не досягнення окремої партії, як би це дивно на перший погляд не читалося. Це досягнення української громадськості, тієї її частини, що освічена, гуманна та інтелігентна», – прокоментувала Марія Кривенко.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів, що зранку провів тест, як виконується закон про мову. За його словами, прогрес останнім часом є.

«Головне, щоб люди відчували, що це не примус, а історія, яка подобається», – наголосив він.

Український кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко також відгукнувся стосовно нової норми закону про мову і навіть написав листа до Єлизавети II.

За його словами, українську тепер буде чутно частіше, і замість «прівєт» буде «вітаю». Проте, за його словами, закон про мову – набагато важливіший, ніж це можна уявити. Закон про мову у 2019 році став рушієм змін у його житті, і він надав йому впевненості публічно розмовляти українською.

«Я видалив всі непотрібні іноземні клавіатури на своєму телефоні. Залишив лише українську та англійську. На ТБ запровадили квоти. Я на той час був одним з небагатьох відомих людей, що могли вільно розмовляти українською. Мене почали всюди запрошувати. Відповідно, більше людей дізналися про мої проєкти та україновідчуття. Завдяки цьому у мене з'явилися можливості та сили зробити для країни те, що я вже зробив», – поділився шеф-кухар.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital розповів, що все життя розмовляє російською, але він радий, що сьогодні набуває сили закон, який посилює позиції української мови. Тому що це про майбутнє, про справжню незалежність мислення і незалежність інформаційного простору від імперської Росії.

«Я не люблю пафосних слів про мову. Взагалі не люблю пафосних слів. Але я раціональний цинічний фінансист. І я розумію, що не можно боротися з краіною агресором і жити інтересами цієї країни. Так не працює. Тому чудово, що є мовні квоти. Тому чудово, що молодь переходить на українську», – говорить він.

Сергій Фурса також наводить приклад, що українська молодь з кожним роком змінюється, змінюється їхня потреба в українськості.

Політичний експерт, громадський діяч Назар Приходько поділився спогадами, як він десятирічним хлопцем хотів купити шоколадний батончик біля Варшави, але на його англійську та російську мову продавець з праведною зверхністю відповів: «nauczysz się polskiego - będziesz «ponimat».

«Десятирічним хлопчиною, всередині 90-х років минулого століття, до мене прийшло усвідомлення того, що окрім того що ти «From Ukraine» – у тебе є і Українська мова. Своя. Неповторна і унікальна, якою треба пишатися, розвивати і захищати», – поділився він.

Тому Назар Приходько каже, що сьогодні він щасливий через початок дії норми Мовного Закону, яка передбачає перехід сфери обслуговування на Українську мову. 

Водночас українська журналістка Тетяна Даниленко зазначає, що канали Віктора Медведчука у свою чергу закликають порушувати мовний закон та поширюють схеми бойкоту нових норм.

Нагадаємо, що від сьогодні українці зможуть надсилати скарги мовному омбудсмену, якщо їх відмовились обслуговувати українською мовою. Детальніше про те, як це зробити, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!