Замість спортивного-рекреаційного комплексу у Львові збудують багатоповерхівку

4836 2
Містобудівні умови забудовник отримав з третьої спроби, двічі члени виконкому переносили це питання.
візуалізація лмр

візуалізація лмр

Замість спортивно-рекреаційного комплексу на вул. Володимира Великого у Львові з’явиться житлова 16-поверхівка. Про це повідомляють на сайті Наші Гроші. Львів.

Рік тому, у липні 2018 року, маловідоме підприємство «Озерна алея» отримало містобудівні умови та обмеження на вул. Володимира Великого, 2а на так званий «спортивно-рекреаційний комплекс з житловими одиницями, підземним паркінгом та об’єктами громадського призначення». Містобудівні підприємство отримало з третьої спроби, двічі члени виконкому переносили це питання, заявляли про порушення щільності тощо.

Питання до майбутнього проекту виникли ще на етапі розгляду на архітектурно-містобудівній раді. Це було ще у травні 2017 року. Тоді членам ради показали проект 3-х секційного будинку від 10 до 14 поверхів на 190 квартир, із трьохрівневим паркінгом. А  керівник бригади архітектурно-планувальної майстерні ДП «Містопроект» Петро Крупа заявив, що цю територію необхідно віднести до зони рекреаційного призначення Р-3. Він визнав, що «Містопроект» зробив величезну містобудівну помилку щодо визначення статусу цієї території. 

Проект будівнитцва, який показували на містобудівній раді

Читайте також: У Львові затвердили будівництво спорткомплексу на Сихові. Візуалізація

Незважаючи на це, містобудівна рада рекомендувала управлінню архітектури погодити можливість будівництва. Із зауваженнями: доопрацювати детальний план території та зменшити щільність та висоту забудови. У результаті виконком дозволив звести трьохсекційний будинок з різною висотою будівель, максимальна – майже 52 метри. 

Натомість зараз забудовник показує абсолютно інший проект, і це не трьохсекційний будинок з різною висотою секцій, а суцільні 16 поверхів. Квартир тепер буде не 190, а 339, вказано на ЛУН. Житловий комплекс називається Львівська мрія.

У відділі продажу повідомили, що квартири (понад 300) займатимуть 14 поверхів, ще два – відвели під комерцію. На другий поверх мала плани заселитись мережа спортзалів SportLife, однак передумала. Продавці житла порадили дзвонити за кілька місяців, і тоді буде відомо, чи хоч щось спортивне буде в новобудові. 

Читайте також: На вулиці Шевченка у Львові збудують апарт-готель. Візуалізація

У той час виконавчий комітет затвердив детальний план, яким змінив призначення території за адресою Володимира Великого, 2а, де тепер будує Озерна алея. Виконком незаконно змінює зону з Г-2 на Ж-4, тобто з громадських центрів на багатоповерхову забудову.  Містобудівні умови та обмеження «Озерна алея», яка належить Роману Гунькалові, Віктору Руденкові та Ользі Раврик, намагалась отримати одразу наступного місяця, у серпні 2017 року. Майбутній проект позиціонувався як “спортивно-рекреаційний комплекс із житловими одиницями”. Хоча тодішній головний архітектор міста Юліан Чаплінський зазначив, що така назва вказана лише тому, що так записано у договорі оренди ділянки. 

Виконком переніс це питання і повернувся до нього у вересні того ж року. На ньому Юліан Чаплінський ще раз розповів про зведення трьох будинків на 10, 12 та 14 поверхів. А також додав, що там є 3 поверхи комерції, в тому числі і під спортивний комплекс із басейнами. Тобто три поверхи під громадську функцію  — офіси, крамниці, спортивний комплекс. Таке пояснення не влаштувало міського голову і питання знову перенесли. 

Візуалізація 2017-2018, яку розглядав виконком

Утретє на засідання виконкому будівництво потрапило влітку 2018 року. Питання «Озерної алеї» фактично засекретили – його не було в порядку денному засідання. Уже в кінці засідання, коли розійшлися голосні активісти й обурені львів’яни, Юліан Чаплінський оголосив це питання. Відсутність його в порядку денного нікого з членів виконкому не здивувала. Лише керівник юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич уточнила в Чаплінського щодо спортивної інфраструктури в будинку. Він відповів, що проект передбачає два поверхи спортивного призначення площею 1000 квадратних метрів. За проект усі проголосували одноголосно. 

Візуалізація 2019 року

Новий головний архутектор Львова Антон Коломейцев зазначив: якщо в процесі будівництва проект змінюється, але відповідає МУО, то це не в межах повноважень міської ради.

У серпні 2018 року інспектори ДАБІ скасували підприємству містобудівні умови. Основна причина – це зонінг. Згідно з позицією ДАБІ, територія належить до зони Г-2, де можна будувати переважно магазини, торгові комплекси та інше. А тому побудова багатоквартирного будинку суперечить генеральному плану та зонінгу. 

Це рішення «Озерна алея» оскаржила в суді. Компанія стверджувала, що там насправді зона багатоповерхової житлової забудови – Ж-4 – на підставі детального плану території. Виконавчий комітет виступив на стороні забудовника і проти ДАБІ. 

Попри те, що зонінг можуть міняти лише депутати, а не виконком, суд вирішив спір на користь виконкому та забудовника. ДАБІ в апеляційний суд не пішла. Після успішного судового процесу проти обласного ДАБІ, «Озерна алея» розпочала підготовчі роботи. 

Однак, як йдеться на сайті Наші Гроші. Львів, у виданих «Озерній алеї» МУО знайшли низку інших порушень. Згідно з документом, максимальна щільність населення для будівництва встановлена в межах 1050 люд./га. Для окремого будинку щільність населення може становити близько 850 люд./га (за чинними тоді ДБН), а загалом для району – 450 люд./га.

Водночас у детальному плані, який незаконно змінив зонування, для зони Ж-4, де зводитимуть будинок, прописали значення у 1200 люд./га. Як зазначив експерт з будівництва Георгій Могильний, такий детальний план грубо порушує державні-будівельні норми, а така щільність населення теоретично неможлива. 

Крім того, є питання до відсотку забудови. У цих містобудівних він зазначений на рівні 65%. По-суті, це означає, що 65% території, де будує компанія, займатиме будинок. Однак в діючому зонінгу для 16-поверхівки встановлено максимальний відсоток забудови 18%, тобто в три рази менший, аніж дозволив виконком міськради.

 


Читайте також:
12 Листопада, 2019 14:50
Ivan Вартість від 21.000 грн/м2 - [***]s://zhk.com.ua/novostroyka/zhk-lvivska-mrija-volodimira-velikogo/
Ніхто не купуватиме
6 Листопада, 2019 14:11
666 ... "..святе місце пустим не буває.." ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!