Замість ТРЦ. Міська рада Львова хоче забрати приміщення СІЗО на Городоцькій у комунальну власність

8076 0
Новий слідчий ізолятор планують збудувати в кінці вулиці Городоцької
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Львівська міська ради проти будівництва ТРЦ на місці теперішнього СІЗО в центрі міста. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Читайте також: Як живуть ув’язнені у львівському СІЗО. Фото

За його словами, щодо реконструкції чи продажу приміщення до міської ради наразі ніхто не звертався.

«Вони мають ділянку. Про реконструкцію чи продаж історичного СІЗО до нас наразі не зверталися. Були попередні переговори про те, що місто мало би забрати СІЗО з центру міста і колегіально громадою вирішити, що там робити. Почалися чутки про те, що приміщення хочуть продати і зробити там торговий центр, але ми не отримували документів стосовно таких інвестиційних намірів. Очевидним для нас всіх є те, що торгівля на кістках, на місці масових розстрілів – це нонсенс», – розповів Юліан Чаплінський.  

Водночас сьогодні, 18 січня, заступник міністра юстиції Денис Чернишов у інтерв’ю виданню «Українські новини» повідомив, що міська влада виступила з ініціативою забрати приміщення СІЗО в комунальну власність, незважаючи на те, що Мінюст вже шукає інвестора.

«Запропонований інвестором проект ще на розгляді Мінекономіки і Мінфіну. Мені, чесно кажучи, незрозуміла позиція Львівської міської ради з цього проекту. З мером Львова у нас були успішні переговори, але от нещодавно ми отримали листа від секретаря Львівської міської ради Анатолія Забарила на підставі рішення, прийнятого на пленарному засіданні, з вимогою віддати їм будівлю СІЗО, адже воно "історичне". А нам що робити, в’язнів по домах розібрати? Така деструктивна і нелогічна позиція», – сказав Денис Чернишов.

Читайте також: У яких умовах тримають хворих львівського СІЗО. Фото

Інвестор, за умовами Мін’юсту, повинен збудувати нове СІЗО поза межами Львова, натомість він зможе перебудувати стару будівлю на свій розсуд. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv в. о. прес-секретаря Західного регіонального управління пенітенціарної служби Львівщини Мирослав Демків, новий слідчий ізолятор розмістять на вулиці Городоцькій, за гіпермаркетом «Метро». За словами Дениса Чернишова, планове наповнення ізолятора – 850 місць.  

«Пенітенціарна служба Львівщини безкоштовно отримала від польських партнерів всю проектно-кошторисну документацію на побудову слідчого ізолятора. Також міська рада безкоштовно виділила ділянку для нового слідчого ізолятора. Тепер повинен з’явитися інвестор, який забере собі ці приміщення, а на новому місці збудує слідчий ізолятор, який відповідатиме всім вимогам Європейського Союзу», – розповів Мирослав Демків.  

Нагадаємо, що в січні 2017-го року у Міністерстві юстиції завершили підготовку проекту про будівництво нового слідчого ізолятора у Львові і розпочали пошуки інвестора. У серпні торік  Денис Чернишов повідомив, що на місці теперішнього СІЗО на Городоцькій можуть побудувати ТРЦ та Музей жертв політичних репресій. Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський тоді відхилив можливість такого будівництва в центрі міста.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!