Споживчий портрет: українці неохоче витрачають заощадження. Візуалізація

3804 0
Аналіз економічних показників дозволяє прослідкувати деяку полярність у настроях українців: розрив між середнім класом та найбіднішим населенням не зменшується.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У п’ятницю, 9-го грудня, під час Стратегічної сесії «Перспективи розвитку економіки України у 2017 році» у Львові Тетяна Ситник, керівник відділу В2В і стратегічних досліджень GfK Ukraine, презентувала дослідження «Українська економіка: розгін чи гальмування на спуску?» Одна його частина була присвячена вивченню і порівняльному зрізу індексу споживчих настроїв українців.

Індекс споживчих настроїв зростає, але повільно і майже непомітно

Згідно з результатами дослідження, середнє значення індексу за січень-жовтень 2016 року на 6 пунктів вище, ніж за відповідний період минулого року. Швидшими темпами зростає індекс оцінки особистих доходів. Українці демонструють нестабільність у рішеннях, чи робити великі закупи.

За словами Тетяни Ситник, під час аналізу було виявлено, що сплата комунальних послуг перевищує дохід деяких українців, що дозволяє припустити, що для цього вони використовують свої заощадження.

Також результати дослідження свідчать, що громадяни втрачають довіру до економічної політики, що стримує зростання споживчих настроїв. Адже середнє значення індексу розвитку економіки на 5 років зменшилось на 2 пункти у січні-жовтні 2016 року до січня-жовтня 2015 року.

Настрої середнього класу поліпшуються, настрої групи з низькими доходами – стабільні. Зростання середнього значення індексу для групи середнього доходу –  8 пунктів, для групи низького доходу – 3 пункти.

Згідно з результатами дослідження, прискорилось зростання цін на одяг і взуття. Ціни на харчові продукти зростають повільніше, ніж споживчі ціни загалом. Рівень добробуту населення України поступово відновлюється, але при цьому частка найбіднішого населення залишається стабільно великою.

Повну презентацію дослідження можна буде переглянути згодом ТУТ

 

Довідка. GfK Ukraine — українська дослідницька компанія, що входить до мережі GfK Group. Компанія пропонує повний спектр послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Білорусі. Компанія працює з такими галузями господарства: виробництво, роздрібний продаж, сфера охорони здоров'я, сфера послуг та ЗМІ.

GfK Ukraine проводить дослідження споживчої панелі домогосподарств (англ. ConsumerScan) з січня 1999 року. Дослідженням охоплюється 5 000 домогосподарств (більш ніж 10 000 осіб) по всій Україні, які щоденно звітують про свої покупки більше ніж по 60 групах товарів щоденного споживання. Також GfK Ukraine проводить також дослідження ринків фінансових та телекомунікаційних послуг — регулярне та оперативне отримання інформації щодо стану ринків банківських, страхових та телекомунікаційних послуг для фізичних осіб.

Стратегічна сесія «Українська економіка: розгін чи гальмування на спуску?» відбулася у рамках проекту Forum West, організованого ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз».

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!