Запорізька АЕС повністю зупинена, – Енергоатом

1620 0
Через російські обстріли пошкоджено всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.
ЗАПОРІЗЬКА АЕС / ФОТО: УНІАН

ЗАПОРІЗЬКА АЕС / ФОТО: УНІАН

У неділю, 11 вересня, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Зараз йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан, повідомляє Енергоатом.

Читайте також: ЗАЕС працює одним енергоблоком. У енергоатомі кажуть про небезпеку

У відомстві пояснили, що останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності, оскільки через російські обстріли пошкоджено всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

«10 вересня ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Зазначимо, що у разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального. 

Нагадаємо, 5 вересня внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли росіянами Запорізької АЕС, була відімкнена остання лінія, яка з'єднувала вузол ЗАЕС із енергосистемою України. 

Додамо, що президент України Володимир Зеленський під час зустрічі генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.

За словами президента України Володимира Зеленського, росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на Запорізькій АЕС – і це фактично буде застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.

Антоніна Костик

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!